Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 02.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 02.01.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Σωκράτης Φάμελλος – αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») για τις προοπτικές της νέας χρονιάς στο κυβερνητικό έργο και τις βελτιώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Αναφερόμενος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τόνισε πως το σημαντικό για τον κόσμο είναι πως θα πάει καλύτερα η ζωή του, όχι πότε θα γίνουν εκλογές  και μάλιστα η αρχή του χρόνου αντιστοιχεί με μια περίοδο, που Ελληνίδες και Έλληνες θα δουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους.
Αυτό γιατί, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, έχουμε άμεσα τις μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές σε επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που δέχονται το προσφυγικό βάρος, την αυξημένη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παρατήρησε επίσης ότι η μη περικοπή συντάξεων, η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος και η επιστροφή των αναδρομικών ωφέλησαν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και την αγορά.
Ο αν. υπουργός χαρακτήρισε ως μείζον θέμα του επόμενου τριμήνου την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Οπότε, συμπέρανε ο κ. Φάμελλος,  «δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί θα ήθελε κάποιος εκλογές, εφ’ όσον τα πράγματα αποδεικνύεται ότι γίνονται με απόλυτη συνέπεια, ως προς τις εξαγγελίες».
Αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών είπε πως πολίτες και πολιτικοί της Μακεδονίας, που έχουν ζήσει την παραχάραξη της ιστορίας, θα έπρεπε να την περιμένουν με θετική στάση, ενώ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο οι θετικές απόψεις δείχνουν ότι επιτυγχάνεται η απαραίτητη πλειοψηφία. Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Φάμελλος υπάρχει αναστάτωση στην αντιπολίτευση γιατί οι απόψεις τους δεν βρίσκουν απήχηση, ούτε στις ευρωομάδες, που ανήκουν.
Ο αν. υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έγιναν εγκαίνια για το μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά μία επίσκεψη του πρωθυπουργού, που αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιτάχυνσης, ενός έργου, που είχε εγκαταλειφθεί από τους προηγούμενους. Πάντως «και μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαινιάζει έργα» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος αναφερόμενος στα σημερινά δημοσιεύματα, που αφορούν το σκάνδαλο Novartis και την μετατροπή προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο, ο κ. Φάμελλος είπε, πως όσα από αυτά εμπλέκουν την κυβέρνηση με την διαχείριση του θέματος, προσβάλλουν τους εισαγγελείς και την αστυνομία. «Οι Έλληνες χάσαμε πάρα πολλά λεφτά από τα θέματα του Φαρμάκου και της πολιτικής στην Υγεία» κατέληξε ο αν. υπουργός, που υπογράμμισε πως πρέπει να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις διαπλοκής και να επιστραφούν στα ελληνικά ταμεία οι κλεμμένοι πόροι.

 

Νίκος Ξυδάκης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ


Η  Κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παρόλο που η ψήφισή της στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν θα είναι εύκολη,
επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Έλενα Καραγιάννη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα,  Νίκος Ξυδάκης.

Συνέχισε εξηγώντας ότι οι δυσκολίες απορρέουν τόσο από την ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης όσο και από την ανειλικρινή και ιδιοτελή στάση του πολιτικού συστήματος.

Υποστήριξε ωστόσο ότι  η κυβέρνηση λειτουργεί ως δρων υποκείμενο σε αυτή την κατάσταση που έχει μείνει στάσιμη για δεκαετίες.

Σε ερώτηση για την απόπειρα διαφυγής του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, ο κ. Ξυδάκης εκτίμησε ότι το πρόσωπο αυτό μάλλον θέλησε να εξέλθει από αυτή την κατάσταση και πως όσα είπε ή δεν είπε, φωτίζουν πλευρές που θα πρέπει να δούμε με προσοχή και χωρίς διαρροές. Άλλωστε, είπε, σύντομα θα ανακύψουν στοιχεία που θα δώσουν εύρος και βάθος στη σοβαρή αυτή υπόθεση.