Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 10.12.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 10.12.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Θόδωρος Παπαθεοδώρου – βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής

Θεωρώ ότι πρόωρα θα πάει σε εκλογές ο κ. Τσίπρας, τον χρόνο των εκλογών ο ίδιος τον καθορίζει, το Κίνημα Αλλαγής πάντως είναι σε ετοιμότητα και εκτιμώ ότι όποτε και αν γίνουν θα χάσει τις εκλογές ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Θόδωρος Παπαθεοδώρου στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.
Σε ό,τι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι επιβεβαιώνεται η θέση του Κινήματος, καθώς τα προβλήματα που θεωρούσαμε -όπως είπε- μεγάλα αγκάθια της συμφωνίας είναι αυτά που αναδεικνύονται σήμερα, είτε από τις τοποθετήσεις Ζάεφ, είτε με την αναβίωση του σκληρού πυρήνα του αλυτρωτισμού στη FYROM.
Αναφερόμενος στη στάση που κρατά το ΠΟΤΑΜΙ για τη συμφωνία ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι, από τη στιγμή που έφυγε από το Κινήματος Αλλαγής, το ΠΟΤΑΜΙ δημοσκοπικά δεν υπάρχει στις μετρήσεις και αυτό οδηγεί μια σειρά στελεχών του να κάνουν επιλογές που είναι της επόμενης μέρας. Οι Πρέσπες είναι κατασκευή ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικά και κοινοβουλευτικά, σημείωσε. Επομένως οι Πρέσπες θα αποτυπώσουν την φθορά της κυβέρνησης -μέσα από την εξαφάνιση των ΑΝΕΛ- και από εκεί και πέρα θα πάμε σε εκλογές, εκτίμησε ο κ. Παπαθεοδώρου.

 

Νάσος Ηλιόπουλος – υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η ανεργία βρίσκεται σήμερα στο 18,6% και δεν μιλάμε απλά για μείωση της ανεργίας, αλλά για αύξηση της απασχόλησης, δηλαδή από το 2014 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί καθαρές 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νάσος Ηλιόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Μαρία Γεωργίου.
Ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι αυτά είναι ζητήματα συλλογικής απόφασης και συλλογικού σχεδιασμού, δηλαδή σε μια οργανωμένη πολιτική δύναμη δεν παίρνει κάποιος μια προσωπική απόφαση, άρα περιμένουμε την συλλογική απόφαση.

 

Σπύρος Δανέλλης – βουλευτής κόμματος Το Ποτάμι

Εκτιμώ ότι δεν έχει αλλάξει στάση το ΠΟΤΑΜΙ, δήλωσε στο Πρώτο πρόγραμμα και στη Φωνή της Ελλάδας και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο ο βουλευτής του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης,
Δεν απαιτούνται – συμπλήρωσε- πρόσθετες εγγυήσεις για τη συμφωνία. Αν το ΠΟΤΑΜΙ κινηθεί δεξιόστροφα, θα είναι λάθος κίνηση και εγώ αποχωρώ, ξεκαθάρισε.

 

Κώστας Κατσίκης – βουλευτής ΑΝΕΛ

Αν τα Σκόπια είναι Μακεδονία τότε και τα Σκόπια είναι ελληνικά,  δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αντιστρέψει την επιχειρηματολογία των Σκοπιανών που εμφανίζουν χάρτες μέχρι το Αιγαίο. Ο κ. Κατσίκης είπε ότι σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στη Βουλή, τότε οι βουλευτές των ΑΝΕΛ όχι μόνο θα φύγουν από τους υπουργικούς θώκους, αλλά θα αποσύρουν και την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση.

 

Σπύρος Λυκούδης – βουλευτής κόμματος το ΠΟΤΑΜΙ

Από την πρώτη στιγμή είπα ότι είμαι θετικός στη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί απαντά στη βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να μετονομασθεί η γειτονική χώρα από σκέτη Μακεδονία -όπως την αναγνωρίζει σχεδόν το σύνολο του πλανήτη- σε σύνθετη ονομασία, δήλωσε ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, Σπύρος Λυκούδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ που υποστηρίζει ότι είναι Μακεδόνες, και όχι βορειομακεδόνες και ότι η γλώσσα τους είναι μακεδονική και όχι σλαβομακεδονική, άρα υπάρχει ένα ζήτημα με αυτή τη συμφωνία.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Δανέλλη ότι, αν το ΠΟΤΑΜΙ κινηθεί δεξιόστροφα ο ίδιος θα αποχωρήσει από το κόμμα ο κ Λυκούδης σχολίασε ότι, ο καθένας τοποθετείται με βάση την δική του εκτίμηση και υποστήριξε ότι ο ίδιος ως άνθρωπος της Αριστεράς δεν μπορεί να βγει έξω από το χώρο σε όλες του τις εκδοχές.