Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 11.12.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 11.12.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Θόδωρος Τοσουνίδης – Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ

Αποχωρούμε από την κυβέρνηση, αξιοποιούμε κάθε συνταγματικά επιτρεπόμενο μέσο για να σταματήσουμε την κύρωση της συμφωνίας, ή όποιας άλλης συμφωνίας στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται το όνομα της Μακεδονίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρος Τοσουνίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Είμαστε δυο άλλα κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δώσαμε όμως πολλές μάχες μαζί και τις κερδίσαμε, αλλά υπάρχουν ζητήματα μεταξύ Πάνου Καμμένου και Αλέξη Τσίπρα που ήταν ξεκάθαρα από την αρχή, ότι είναι δηλαδή σημεία που δύσκολα μπορούμε να συναντηθούμε και αν αυτά προκύψουν, τότε ενδεχομένως μπορεί να χωρίσουμε, πρόσθεσε.
Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα κάνουν στη FYROM μέχρι τον Ιανουάριο και αμέσως μετά στην Ελλάδα θα πρέπει πολλοί να απαντήσουν. Αν δηλαδή θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους να κυκλοφορούν από εδώ και πέρα με δικιά μας έγκριση παγκοσμίως και να ορίζονται ως Μακεδόνες. Θα πρέπει αυτό να απαντηθεί από όλους τους βουλευτές, αν θα ψηφίσουν κάτι τέτοιο και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα σχηματιστεί πλειοψηφία για τη συμφωνία μέσα στη Βουλή έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, εκτίμησε ο κ. Τοσουνίδης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μομφής από την πλευρά της ΝΔ για την συμφωνία των Πρεσπών ο  κ. Τοσουνίδης είπε ότι, όποιος δεν έχει μια ξεκάθαρη θέση για το όνομα είναι σαφώς υποκριτής, λαϊκιστής και προσπαθεί απλά να υφαρπάξει ψήφους και τίποτα άλλο. Για αυτό το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι σύμβουλοί του και οι συνεργάτες του στη ΝΔ κρύβονται επιμελώς και αν υπάρχει προοπτική για κάποιου είδους μομφή, αυτή είναι η μομφή που θα απευθύνει ο ελληνικός λαός προς τον κ. Μητσοτάκη και πρώτα από όλα οι ψηφοφόροι της ΝΔ για να τον καθαιρέσουν από εκεί που βρίσκεται, εκτίμησε ο κ. Τοσουνίδης.
Δημήτρης Χατζησωκράτης – Μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και της εκτελεστικής γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛ
Είμαστε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και θα την ψηφίσουμε, εφόσον όμως η κυβέρνηση δεσμευτεί ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας θα πάμε για εκλογές, αυτή είναι και η δέσμευσή μας, δήλωσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και της εκτελεστικής γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛ, στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην αρχική τοποθέτηση του κ. Θεοχαρόπουλου επί του θέματος.
Κώστας Δουζίνας – Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Είμαστε στην εποχή των τεράτων, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κεφάλαιο αγανάκτησης, αλλά και μια οικονομία αγανάκτησης, ένα σύστημα παρακμάζει, ενώ το καινούριο δεν έχει γεννηθεί ακόμα, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, με αφορμή την εξέγερση των «Κίτρινων γιλέκων». Ο κ. Δουζίνας εκτίμησε ότι οι εξεγέρσεις αυτές θα συνεχιστούν και ότι θα επεκταθούν και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.
Λούκα Κατσέλη – πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας
Ο νόμος Κατσέλη δεν πρέπει να αλλάξει και δεν θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρός, είναι μύθος ότι προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Η κ. Κατσέλη συμπλήρωσε ότι σε ό,τι αφορά την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν πρέπει να είναι λύση οι πλειστηριασμοί, ενώ για την οικονομία εκτίμησε ότι απαιτούνται εμβληματικές επενδύσεις, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Βασίλης Λεβέντης – Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων
Nα ακυρωθεί πριν καν έλθει στη Βουλή η συμφωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη.
Να αλλάξουν όνομα οι Σκοπιανοί και θα έχουν την στήριξη της Ελλάδας, με οικονομικά, ενεργειακά, μεταφορικά ανταλλάγματα. θα στηρίξουμε το κράτος, αν δείξουν καλή θέληση και αλλάξουν όνομα. Όσο επιμένουν να κλέβουν ιστορία, πολιτισμό, ονομασία, τους φοβάμαι, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι όποιες αλλαγές και να προωθήσουν θα παγιδεύσουν την Ελλάδα, αφού θα είναι προσχηματικές και γεμάτες εθνικιστικό χαρακτήρα.
Η Ένωση Κεντρώων διαβλέπει τον κίνδυνο να διαπραχθεί μοιραίο ιστορικό λάθος με την συμφωνία, για αυτό και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.  Ο ίδιος επεσήμανε ότι και ο ΠτΔ έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς -όπως είπε- δεν μπορεί να συμπράττει με τον κ. Τσίπρα, ο ΠτΔ πρέπει να συνθέτει και όχι να παίρνει το μέρος ενός.
Εκείνο που πρέπει να γίνει τώρα -πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης- είναι μια διακήρυξη της ελληνικής Βουλής προς τους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους, ότι αδυνατεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σύναψη συμφωνίας και να πράξει αντίθετα με τη θέληση του ελληνικού λαού, εκτός αν οι  Σκοπιανοί αποδεδειγμένα προχωρήσουν σε αλλαγή ονόματος.