Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 20.12.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 20.12.2018

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Γιώργος Κατρούγκαλος – αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Η δική μας πολιτική είναι δεδομένη, βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά και στην αποτρεπτική δύναμη που έχουν οι Ένοπλες δυνάμεις μας. Η προβολή παρόμοιων προκλητικών κινήσεων από την άλλη χώρα δεν είναι δείγμα ισχύος, είναι δείγμα απομόνωσης, άρα δείγμα αδυναμίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του κ. Καμμένου με αφορμή τις υπερπτήσεις των τουρκικών F16 πάνω από το Καστελόριζο.
Ερωτηθείς για το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο υπουργός αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πομπέο, τον υπεύθυνο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Μπόλτον και -όπως είπε- είχε την τύχη να συμπροεδρεύσει με υφυπουργό του State Department σε ένα στρατηγικό διάλογο που είναι ένας τρόπος συνομιλιών και διαπραγματεύσεων κυβέρνηση προς κυβέρνηση που επεκτείνεται σε όλα τα θέματα. Είχαν οι συνομιλίες στην Αμερική δυο άξονες που είχαν σχέση με το εμπόριο και τις επενδύσεις και την ενέργεια, σημείωσε. Το σημαντικό ήταν -πρόσθεσε- ότι στην ατζέντα του διαλόγου στην Αμερική υπήρχαν και άξονες που αφορούσαν τα μείζονα γεωπολιτικά θέματα, όπως ζητήματα ασφάλειας, άμυνας, θέματα σχετικά με την αντιτρομοκρατική πολιτική και την εφαρμογή του νόμου. Αυτό το format διαπραγμάτευσης και συζήτησης το επιλέγουν οι ΗΠΑ με λίγες χώρες, αυτές που τις θεωρούν σημαντικές για τα συμφέροντά τους, ή για το σταθεροποιητικό ρόλο που έχουν στην περιοχή. Ο ρόλος μας όχι μόνο έχει αναγνωριστεί, αλλά οι ΗΠΑ βλέπουν ότι σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή δεν μπορεί να διαδραματίσει κάποιος άλλος πέρα από την Ελλάδα, επεσήμανε. Και πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει για ευθυγράμμιση συμφερόντων και έχει τονίσει ότι η σχέση αυτή βασίζεται στην ισότιμη συνεργασία. Δεν έχουμε καμία διάθεση -όπως είπε- να ξεφύγουμε από το γενικότερο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχουμε και ούτε είναι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μας η επιδίωξη να μην υπηρετούμε πρωτευόντως τα δικά μας συμφέροντα.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός υποστήριξε ότι τα θέματα που αφορούν τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό είναι θέματα συνείδησης, δεν θα μπορούσαν να είναι σε μια συμφωνία και δεν ήταν. Η συμφωνία αφορά αποκλειστικά και μόνο την ιθαγένεια, δηλαδή το νομικό δεσμό που έχει ο πολίτης με το κράτος και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην συνταγματική διαδικασία, ακριβώς γιατί υπάρχουν και συμφέροντα ομάδων που αναγνωρίζονται επίσημα σαν συνιστώσες του γειτονικού κράτους, συμπλήρωσε.
Θα προχωρήσουμε στην κύρωση της συμφωνίας, εφόσον η άλλη πλευρά έχει πλήρως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και αυτό θα φανεί με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, πρόσθεσε. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακριβώς γιατί η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δυο κράτη και για την σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, εκτίμησε.
Ερωτηθείς για την απαλλοτρίωση περιουσίας Ελλήνων ομογενών από τον Ράμα ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα δικαιώματά τους να καταπατηθούν, γιατί υπάρχει ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός που εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων τους.

 

Γιώργος Μαυρωτάς – βουλευτής Το Ποτάμι

Μετά το τέλος της συζήτησης για τον προϋπολογισμό όλοι μιλούσαν για την σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Βούτση και θεωρώ ότι όλα αυτά μπαίνουν σε ένα παιχνίδι πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δήλωσε ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, Γιώργος Μαυρωτάς στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου. Και επεσήμανε ότι όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει ένα σοβαρό διάλογο με επιχειρήματα και όχι μια σύγκρουση μόνο για τη σύγκρουση.
Το ΠΟΤΑΜΙ μιλά για την θεσμική θωράκιση όλων των θεσμών της δημοκρατίας, σημείωσε.
Σχολιάζοντας τις μεταγραφές βουλευτών και με αφορμή την προσχώρηση του κ. Θεοχάρη στη ΝΔ ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι, αυτές οι μεταγραφές των βουλευτών μειώνουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, ο κάθε πολίτης αρχίζει να απαξιώνει κόμματα και βουλευτές και είναι μια πρακτική που χρησιμοποιούν όλα τα μεγάλα κόμματα, άρα έχουν μερίδιο και αυτά σε αυτή την πρακτική.
Ερωτηθείς για την συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε ότι το ΠΟΤΑΜΙ θεωρεί τη συμφωνία όχι , ως μια τέλεια λύση, δεν πρέπει ούτε να την εξιδανικεύουμε, αλλά και ούτε να την δαιμονοποιούμε, όπως είπε. Η θετική προδιάθεση του κόμματος υπάρχει, θα περιμένουμε να δούμε την τελική εξέλιξη της όλης διαδικασίας με τις τροπολογίες και τα τελικά κείμενα, συμπλήρωσε. Θετικό βήμα, αλλά μένει να δούμε αν θα υπερψηφιστεί και στο τέλος, σχολίασε ο κ. Μαυρωτάς.

 

Χριστόφορος Παπαδόπουλος – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Νομίζω ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Παπαδόπουλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου.
Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του κ. Νάσου Ηλιόπουλου για τον δήμο της Αθήνας ο κ. Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ποιότητα ανθρώπου και με τεράστιες ικανότητες και με θεαματικά αποτελέσματα.

 

Παύλος Χρηστίδης – εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Δε νομίζω ότι οι αλλαγές που γίνονται εκ των υστέρων στη συμφωνία των Πρεσπών μπορούν να την βελτιώσουν, η οποία δεν διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, με μπαλώματα δεν διορθώνεται αυτή η συμφωνία και δεν θα την ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ, Παύλος Χρηστίδης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη.
Κληθείς να σχολιάσει την επικοινωνιακή σύγκρουση του κ. Μητσοτάκη με τον κ.Βούτση ο κ. Χρηστίδης είπε ότι αυτό που είδαμε στη Βουλή δεν εξυπηρετεί την δημοκρατία μας και δεν αφήνει τους πολίτες να ξαναεμπιστευτούν τους πολιτικούς.