«Ένα διήγημα, μια ανάσα…» – Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του...

«Ένα διήγημα, μια ανάσα…» – Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του Κων/νου Θεοτόκη 01.07.2018

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ, ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ…
«Το βιό της κυράς Κερκύρας» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 1η Ιουλίου 2018, ώρα 16:30

Την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018 και ώρα 16:30, στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Ένα διήγημα, μια ανάσα…», παρουσιάζεται το αφήγημα «Το βιό της κυράς Κερκύρας» του σπουδαίου συγγραφέα και μεταφραστή Κωνσταντίνου Θεοτόκη, με αφορμή την επέτειο θανάτου του (01.07.1923).

Ο συγγραφέας με βάση λαϊκούς θρύλους και παραδόσεις, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν διάσπαρτοι στην Κέρκυρα αμύθητοι θησαυροί, πλάθει με δεξιοτεχνία, έμπνευση και περιγραφική δύναμη, ένα σπάνιο ιστορικό αφήγημα, σε μορφή διαλόγου. Το πλούσιο παρελθόν του νησιού, οι χαμένες πλούσιες πόλεις της μυθολογίας και της αρχαιότητας, οι πολεμικές περιπέτειές της και η Ιστορία της, ευνοούν θρύλους σχετικά με θησαυρούς και για την ύπαρξή τους. Τη ρωμαϊκή εποχή και μέχρι και τον 16ο αιώνα, πολλές αρχοντικές κατοικίες καταστράφηκαν από πειρατικές επιδρομές και πολεμικές επιχειρήσεις και τα μυστικά τους χάθηκαν κάτω από τα ερείπιά τους.

Και  βέβαια, υπάρχει ο θρύλος της προίκας της Αγίας Κερκύρας. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση της Κέρκυρας, ο πατέρας της, βασιλιάς Κερκυλλίνος, μετανιωμένος για το μαρτύριο της μοναχοκόρης του Κερκύρας, έθαψε μαζί με το λείψανό της και την προίκα της, που ήταν αντάξια της βασιλικής καταγωγής. Αργότερα, οι χριστιανοί του νησιού οικοδόμησαν επάνω στον τάφο της αγίας ένα ναό, τον οποίο πολλοί ιστορικοί του παρελθόντος ταύτιζαν με τη γνωστή Βασιλική της Παλαιόπολης. Η ταύτιση αυτή υπάρχει και στη λαϊκή παράδοση, σύμφωνα με την οποία, κάτω από την αρχαία Βασιλική υπάρχουν κατακόμβες ή ένα σπήλαιο, όπου βρίσκονται τόσο ο τάφος της Αγίας Κερκύρας όσο και αμύθητοι θησαυροί.

Δραματοποιημένη αφήγηση-επιμέλεια: Ολύνα Ξενοπούλου. 

Τεχνική επιμέλεια: Γιώργος Κωστόπουλος.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Κυριακή 1η Ιουλίου 2018, ώρα 16:30

Εκπομπή: «Ένα διήγημα, μια ανάσα…»

«Το βιό της κυράς Κερκύρας» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma