Η Ελληνική Ραδιοφωνία τιμά την επέτειο μνήμης από την απελευθέρωση του Μαουτχάουζεν...

Η Ελληνική Ραδιοφωνία τιμά την επέτειο μνήμης από την απελευθέρωση του Μαουτχάουζεν 05.05.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Μαουτχάουζεν – Το τελευταίο προσκλητήριο»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 5 Μαΐου 2019, ώρα 13:00-14:00

Το Πρώτο Πρόγραμμα και η Φωνή της Ελλάδας τιμούν την επέτειο μνήμης από την απελευθέρωση του Μαουτχάουζεν, 74 χρόνια μετά, μ’ ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 και ώρα 13:00-14:00.

Ήταν 5 Μαΐου 1945 όταν ένα αμερικανικό άρμα της 11ης Θωρακισμένης Μεραρχίας της 3ης Στρατιάς περνούσε την κεντρική πύλη του στρατοπέδου του θανάτου. Οι κρατούμενοι που βρίσκονταν εκεί, καθώς και όσοι είχαν απομείνει στα παραρτήματα, ανέρχονταν σε 66.124, ενώ οι 15.000 Εβραίοι του παραρτήματος Γκουνσκίρχεν δεν είχαν προλάβει να καταγραφούν. Ανάμεσά τους και δύο κρατούμενοι που είχαν καταφέρει να επιζήσουν από την καταναγκαστική εργασία και τα βασανιστήρια: της Μάρτσα Κράουζμαν από την Ουγγαρία και του Μάγιερ Μπίτερμαν από την Πολωνία. Οι μαρτυρίες των δύο επιζώντων μεταδίδονται για πρώτη φορά από την Ελληνική Ραδιοφωνία και ενσωματώνονται στο ήδη πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ.

«Ισπανοί κρατούμενοι σε καταναγκαστική εργασία στο Μαουτχάουζεν. Φωτογραφία: Πωλ Ρίκεν, 1942. Πηγή: Μουσείο Ολοκαυτώματος ΗΠΑ»

Επίσης, για πρώτη φορά μεταδίδονται στην Ελλάδα οι μαρτυρίες των Πιέρ Γουάιντερτ από τη Γαλλία, του Έρνο Λαζάροβιτς από την Ουγγαρία, του Σίμον Γουάισενταλ και του Κόλονελ Σάιμπελ από την Τσεχία, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον τόπο εκτοπισμό τους ύστερα από 70 χρόνια.

Παράλληλα, οι ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αποσπάσματα από το Αρχείο της ΕΡΤ, στα οποία ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μιλά για τη δική του βιωματική εμπειρία από τον εκτοπισμό του στο Μαουτχάουζεν και στέλνει ένα ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα προς όλους τους νέους. Αποσπάσματα από το έργο του «Μαουτχάουζεν» αποδίδουν τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Αγίας Βαρβάρας υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Παπαγιάννη.

Έρευνα-παραγωγή-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 !

Info:

Κυριακή 5 Μαΐου 2019, ώρα 13:00-14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Μαουτχάουζεν – Το τελευταίο προσκλητήριο»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:http://www.facebook.com/protoprogramma

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi