Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό»: Αφιέρωμα στις πολεμικές...

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό»: Αφιέρωμα στις πολεμικές επιθεωρήσεις του ’40 28.10.2017

 Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό»

Αφιέρωμα στις πολεμικές επιθεωρήσεις του ’40

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, ώρα 15:00
28 Oκτωβρίου 1940

28 Oκτωβρίου 1940, ημέρα Δευτέρα, ώρα 5.30 το πρωί. Ο ελληνικός λαός με ένα μεγαλόστομο και περήφανο «ΟΧΙ» απαντά στην ιταμή πρόκληση των Ιταλών για παράδοση της χώρας μας. Λίγο αργότερα, στα χιονισμένα αλβανικά βουνά έγραφε νέες σελίδες δόξας στο βιβλίο της Ιστορίας του. Ήταν μια μέρα σαν κι αυτή. Μια διαφορετική μέρα που ξημέρωσε στην Ελλάδα, με τις καμπάνες να χτυπούν και το νέο να διαδίδεται με ταχύτητα αστραπής: «Έχουμε πόλεμο».

28 Oκτωβρίου 1940 (1)

Κι ενώ στην Αλβανία οι φαντάροι μας έγραφαν το μεγαλύτερο σύγχρονο έπος της Ιστορίας μας, στην Αθήνα, τα θέατρα και οι επιθεωρήσεις που παίζονταν σ’ αυτά, αποτέλεσαν μια μορφή εκτόνωσης των Αθηναίων

«Το Ελληνικόν Θέατρον, αναπόσπαστος εκδήλωσις της κοινωνικής μας ζωής, έσπευσε να προσαρμοσθή από της πρώτης στιγμής εις την νέαν πραγματικότητα και να παράσχη από της πλευράς του την συμβολήν του εις την ηρωικήν προσπάθειαν του ενδόξως αγωνιζομένου Έθνους», σχολίαζε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ακρόπολις» στις 28.11.1940, ένα μήνα μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Η τραγουδίστρια της νίκης, Σοφία Βέμπο
Η τραγουδίστρια της νίκης, Σοφία Βέμπο

Στην εκπομπή «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό», που μεταδίδεται το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 15:00, οι ακροατές της Φωνής της Ελλάδας έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αποσπάσματα από τις πολεμικές επιθεωρήσεις της εποχής, ερμηνευμένα από ηθοποιούς όπως η Άννα Καλουτά, ο Χρήστος Ευθυμίου, ο Παντελής Ζερβός και άλλοι. Επίσης, στην εκπομπή ακούγονται τραγούδια του ’40 από τις φωνές της τραγουδίστριας της νίκης Σοφίας Βέμπο και του Νίκου Γούναρη.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιάννης Παπουτσάκης.

Συντονιστείτε στη Φωνή της Ελλάδας!

Info:

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, ώρα 15:00

Εκπομπή: «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό»

Αφιέρωμα στις πολεμικές επιθεωρήσεις του ’40

Live Streaming: webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas

Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert