Η ιστορική «Μάχη των Οχυρών» στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην ΕΡΤ Σερρών...

Η ιστορική «Μάχη των Οχυρών» στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην ΕΡΤ Σερρών 11.05.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Η Μάχη των Οχυρών»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 11 Μαΐου 2019, ώρα 12:00-13:00
Αρχείο ΓΕΣ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από τη Μάχη του Ρούπελ, η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Αφύλαχτη Διάβαση» υλοποιεί ένα ωριαίο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Σερρών, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στις 12:00.

Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών που υπερασπίζονταν τα οχυρά της μεθορίου στο νομό Σερρών απέναντι στην πολεμική ναζιστική μηχανή και η εισβολή των δυνάμεων του Άξονα στην Ελλάδα μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών και τα τεκμήρια του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Αρχείο ΓΕΣ

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Απριλίου 1941. Τα ξημερώματα άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός του Ρούπελ από το γερμανικό πυροβολικό και την Αεροπορία. Μία ημέρα μετά θα πέσει το Οχυρό Ιστίμπεη και θα αρχίσει η προέλαση των Ναζί στην κοιλάδα του Στρυμόνα. Το απόγευμα της 9ης Απριλίου τα γερμανικά τμήματα καταλαμβάνουν την πόλη των Σερρών και εγκαθιστούν το φρουραρχείο τους στην έπαυλη Μαρούλη. Έλληνες τραυματίες και στρατιώτες που οπισθοχωρούσαν και είχαν πλημμυρίσει την πόλη, συλλαμβάνονται από τους Ναζί και οδηγούνται σ’ ένα πρόχειρο στρατόπεδο.

Αρχείο ΓΕΣ

Παρά τη μικρή της διάρκεια, η «Μάχη των Οχυρών» αποτελεί παράδειγμα θάρρους και αυτοθυσίας του Ελληνικού Στρατού. Η καθυστέρηση δε που προκλήθηκε ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της Επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τις μετέπειτα εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά στο υπ΄ αριθμ. 170 απόρρητο έγγραφο των Αρχείων της Νυρεμβέργης: «Η επιβράδυνσις υπό της Ελλάδος της κατά της Ρωσίας επιθέσεως υπήρξεν ολεθρία διά τον αγώνα του Άξονος».

Αρχείο ΓΕΣ

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας ΚασάπηςΘωμάς Σίδερης

Αφήγηση: Δημήτρης Παπαγιάννης

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 91.6 και 105.8 

ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ: 89,6 FM & 101,5 MHz

Info

Σάββατο 11 Μαΐου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η Μάχη των Οχυρών»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:http://www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:  http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi