«Η κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου στο Τρίτο Πρόγραμμα | Από την...

«Η κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου στο Τρίτο Πρόγραμμα | Από την Τρίτη 01.03.2022

Η κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου
στο Τρίτο Πρόγραμμα 
Ημερομηνία μετάδοσης:  Aπό την Τρίτη 1η Μαρτίου και καθημερινά
από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 18:30

 

Το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου «Η κερένια κούκλα», σε 18 ημίωρα επεισόδια, τα οποία ηχογραφήθηκαν για την Ελληνική Ραδιοφωνία το 2012, θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν οι ακροατές στο Τρίτο Πρόγραμμα, από την Τρίτη 1η Μαρτίου, και καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 18:30. Το κείμενο διαβάζει η ηθοποιός Ιφιγένεια Αστεριάδη.

«Η κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Πατρίς» το 1908 και εκδόθηκε σε βιβλίο το 1911, τη χρονιά θανάτου του συγγραφέα. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα και, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο του έργου, είναι μια «ιστορία απλή και λυπητερή, γιατί απλή και λυπητερή είναι η ζωή».

Το έργο διαδραματίζεται σε μια λαϊκή συνοικία της πρωτεύουσας και  περιγράφει τη σκληρή ζωή εκείνης της εποχής, τις πίκρες και τα πάθη των απλών ανθρώπων. Σταθερά μοτίβα, η σκληρή μοίρα, η αρρώστια και το ανέφικτο της ανθρώπινης ευτυχίας.

Η υπόθεση συνηθισμένη: Μια γυναίκα του λαού, η Βιργινία, ερωτεύεται και παντρεύεται έναν άνδρα νεότερό της, τον Νίκο, και μένουν σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας. Η γυναίκα αρρωσταίνει και ο σύζυγός της αναγκάζεται να προσλάβει μια νέα κοπέλα, τη Λιόλια, για να τη φροντίζει. Ο Νίκος ερωτεύεται τη Λιόλια και η Βιργινία πεθαίνει, όταν ανακαλύπτει αυτόν τον έρωτα. Ο Νίκος παντρεύεται τη Λιόλια, όμως η τραγική σκιά της πεθαμένης Βιργινίας στοιχειώνει τη νέα οικογένεια. Το παιδί που γεννιέται από αυτό το γάμο είναι ατροφικό, σαν μια κερένια κούκλα, και μοιάζει με το πρόσωπο της πεθαμένης. Η σκιά της φθοράς και του θανάτου βαραίνει καταλυτικά και γίνεται ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευτυχία.

«Η κερένια κούκλα» θεωρήθηκε ως ένα από τα πρώτα δείγματα του συμβολισμού στη νέα ελληνική λογοτεχνία. Ο Χρηστομάνος καταφέρνει εδώ να μας παρουσιάσει ένα τολμηρό κείμενο, να ηθογραφήσει με ενάργεια τους χαρακτήρες του και να μας περιγράψει με ρεαλισμό τη σκληρή ζωή εκείνης της εποχής. Ο ρεαλισμός της αφήγησης συνδυάζεται με τον λυρισμό των περιγραφών και η ελκυστική γλώσσα του κειμένου γοητεύει, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Διαβάζει η ηθοποιός Ιφιγένεια Αστεριάδη
Επιμέλεια αφήγησης: Νίκος Δημητρόπουλος
Συναρμογή-ηχητικές στίξεις: Γιώργος Χελιδονίδης
Μουσική επιμέλεια: Στέλιος Κεφαλόπουλος

 

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

«Η κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: www.facebook.com/tritoprogramma