«Η κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 15.12.2018

«Η κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 15.12.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Η κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας»
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 12:00-14:00

Η Αθήνα, η τοπογραφία της, οι κάτοικοι και οι νομάδες της. Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα, παρουσιάζει ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας. Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 στις 13:00.

Οι προσφυγικοί συνοικισμοί του Μεσοπολέμου, οι εργατικές γειτονιές της σιωπής, οι μεταπολεμικές φτωχογειτονιές, η Αθήνα της αντιπαροχής, η φυγή προς τα προάστια, η κατοίκηση περιοχών του κέντρου από καλλιτέχνες και ανώτερα οικονομικά στρώματα, ο ερχομός των προσφύγων και των μεταναστών και η εκ νέου κατοίκηση του κέντρου, είναι μερικά από τα θέματα που αναλύονται κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα, ο αρχιτέκτονας και καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Θωμάς Μαλούτας θα βρίσκεται σε διαρκή «συνομιλία» με τις αφηγήσεις του Γιώργου Ιωάννου και Κώστα Ταχτσή για την Αθήνα από Αρχείο της ΕΡΤ. Η περιπλάνηση των δύο συγγραφέων στο χώρο και στους ανθρώπους της πόλης μέσα από τα δικά τους τοπόσημα της μνήμης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα γίνει ειδική αναφορά σε έναν λαϊκό ήρωα της πόλης, τον παλαίμαχο παλαιστή Σαμψών και σε ένα τοπόσημο της πόλης, τον Σταθμό Λαρίσης, φόρος τιμής σ’ αυτούς που φεύγουν από την πόλη ή επιστρέφουν σ’ αυτήν.

Ο Άγης Γυφτόπουλος διαβάζει ένα πρωτότυπο κείμενο που έγραψε ο Θωμάς Σίδερης ειδικά για το τελευταίο νυχτερινό δρομολόγιο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 12:00-14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi