«Η Μάχη της Κοκκινιάς» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 07.03.2020

«Η Μάχη της Κοκκινιάς» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 07.03.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Η Μάχη της Κοκκινιάς»
Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» τιμά την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της Κοκκινιάς κατά τη διάρκεια του 1944 και τη μνήμη των νεκρών της με ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 και ώρα 12:00, ακριβώς 76 χρόνια από τη «Μάχη της Κοκκινιάς», στις 7 Μαρτίου 1944.

Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε πρωτογενείς μαρτυρίες και υλικό και κυρίως, στην προφορική μαρτυρία της επιζώσας Σοφίας Ιορδάνογλου, 88 χρόνων σήμερα. Η αιματηρή μάχη της Κοκκινιάς, που στην ουσία ξεκινά το Σάββατο 4 Μαρτίου και ολοκληρώνεται με την εκτέλεση 37 συλληφθέντων κατοίκων της στα νταμάρια Χαϊδαρίου την Πέμπτη 9 Μαρτίου 1944,  αποτέλεσε τον προπομπό για το αιματοβαμμένο Μπλόκο τον Αύγουστο του 1944.

Από τις 4 έως και τις 9 Μάρτη 1944, η Κοκκινιά έζησε από τις πιο τραγικές μέρες της πολύχρονης ιστορίας της. Έγινε στόχος μεγάλων εχθρικών δυνάμεων που αποτελούνταν από ναζί, χωροφύλακες, ταγματασφαλίτες που είχαν συγκροτηθεί από τη δωσίλογη κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη και εξοπλιστεί από τους Γερμανούς. Στον αντίποδα, οι εργατικές κινητοποιήσεις της Κοκκινιάς επιδεικνύουν ένα ιδιαιτέρως αγωνιστικό πνεύμα των κατοίκων της, εξαιτίας της εργατικής σύνθεσης της πόλης, της οποίας ο αγώνας έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τη μαζικότητα και την οργανωμένη αντίσταση. Οι Γερμανοί γνώριζαν πως χτυπώντας την Κοκκινιά θα έπλητταν ολόκληρο το αγωνιστικό κίνημα. Για το λόγο αυτό η «Μάχη της Κοκκινιάς» χαρακτηρίζεται ως η «πρώτη μεγάλη μάχη που δόθηκε σε πόλη».

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ακούγονται μαρτυρίες-τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ. Το χρονικό της μάχης ξεδιπλώνει η ιστορικός, πρώην διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά Αρχοντία Παπαδοπούλου. Παίζουν και τραγουδούν: Γιώργος Γερογιάννης (τραγούδι-κιθάρα), Βασίλης Ζιάκας (ακορντεόν) και Πόπη Δοξάκη, (τραγούδι-κιθάρα). Στην έρευνα συμμετέχουν Ελένη Νάτη και Αγγελική Ξαρχάκου.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η Μάχη της Κοκκινιάς»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi