Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Τρίτο Πρόγραμμα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Τρίτο Πρόγραμμα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Τρίτο Πρόγραμμα
Εκπομπές στο πνεύμα των ημερών

Με ειδικά θεματικά αφιερώματα, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταφέρει στους ακροατές του την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στις 07:00,  το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων,  ο Γιώργος Ντόβολος παρουσιάζει μια λιγότερο γνωστή αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, αυτή του συνθέτη έργων εκκλησιαστικής μουσικής.

Στις 10:00, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Πάρις Μέξης παρουσιάζει το αφήγημα των «Παθών» τόσο μέσα από τις επίσημες χριστιανικές πηγές όσο και από τις σύγχρονες, σε ό,τι αφορά τα ιστορικώς τεκμηριωμένα γεγονότα, λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα. Με τη μουσική να παίζει πρωταρχικό ρόλο μεταξύ των τμημάτων της διήγησης, αλλά και ως ένα άλλο αυτόνομο, παράλληλο μουσικό αφήγημα.

Στις 11:00, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, παρουσιάζει συνθέσεις θρήνου και παρηγοριάς. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα μεταδοθεί η 1η συμφωνία του  Bernstein «Ιερεμίας», βασισμένη στο Βιβλίο των Κλαυθμών.

Στις 12:00, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή, ο  Σταμάτης Αθανάσουλας κάνει μια αναδρομή σε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών ανά τους αιώνες, που μελοποίησαν τον σπουδαίο ύμνο Stabat Mater που περιγράφει το δράμα της μητέρας του Ιησού κατά τη διάρκεια της Σταύρωσης. Θα μεταδοθούν έργα 16 συνθετών, από τον 15ο αιώνα ώς τις μέρες μας.

Στις 13:00 τη Μεγάλη Δευτέρα,  ο Χρίστος Παπαγεωργίου, με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνομιλεί με τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Γιώργο Κουμεντάκη, για το εν λόγω φιλόδοξο σχέδιο και με αφορμή αυτό, προτείνουν μουσικές για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Τη Μεγάλη Τρίτη επιλέγει μουσικές στο κλίμα των ημερών.
Τη Μεγάλη Τετάρτη μεταδίδει διαφορετικές ερμηνείες του πασίγνωστου εγκωμίου «Ω, Γλυκύ μου Έαρ».
Τη  Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή παρουσιάζει τη μυσταγωγική μουσική του John Debney για την ιστορική ταινία του Mel Gibson «Passion».

Στις 14:00, η εκπομπή του Θεόδωρου Λούστα «Η Γωνία του Συλλέκτη», τη Μεγάλη Δευτέρα έως και την Μεγάλη Τετάρτη, είναι αφιερωμένη στα Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου, με τις συνθέσεις Επτά Λόγοι του Χριστού επί του Σταυρού  του Joseph Haydn και το Stabat Mater του Antonín Dvořák, το οποίο περιγράφει τη θλίψη και τον πόνο της Θεοτόκου, κάτω από τον Σταυρό.

Στις 14:00, τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Νίκος Ξανθούλης αντιπαραθέτει τα δύο σημαντικότερα Ρέκβιεμ της Ευρωπαϊκής Μουσικής: του Μότσαρτ και του Βέρντι. Δύο κορυφαίοι συνθέτες καταθέτουν τον πόνο της ψυχής τους σε δύο έργα όπου ο άνθρωπος συνομιλεί με τον Δημιουργό του.

Στις 15:00, τη Μεγάλη Τρίτη, ο Μιχάλης Μεσσήνης, από την εκπομπή «Η Δισκοθήκη του Τρίτου», παρουσιάζει το Ρέκβιεμ του Antonin Dvorak  και τη Συμφωνία των Ψαλμών  του  Igor Stravinsky.

Στις 15:00, τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, η Κάτια Καλλιτσουνάκη παρουσιάζει σύγχρονα έργα εσωτερικού στοχασμού των Alan Hovhaness, Einojuhani Rautavaara, Peteris Vasks, John Tavener, Arvo Pärt, Andrea Csollany, Stevan Kovacs Tickmayer, Giya Kancheli, David Darling, Aulis Sallinen, Pawel Lukaszewski και BenjaminYusupov.

Στις 17:00 τη Μεγάλη Δευτέρα, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη παρουσιάζει τη συναυλία που έδωσε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας την 1η Απριλίου 2022, η Χορωδία της Φιλαρμονικής της Σλοβενίας υπό τη διεύθυνση του GregorKlančič, με τίτλο «Σταθείτε και Ακούστε», ως μια ελπίδα την περίοδο πολέμων και ασθενειών, με την ευχή μετά την απόγνωση να έρθει το Φως.
Την ίδια ώρα, τη Μεγάλη Πέμπτη, παρουσιάζει τη συναυλία την οποία έδωσε το σύνολο Ensemble Tourbillon στην Πράγα, με τις επτά καντάτες του κύκλου Membra Jesunostri, που συνέθεσε ο Dietrich Buxtehude και αναφέρεται στο Θείο Πάθος.

Στις 18:00, τη Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, ο Θάνος Μαντζάνας παρουσιάζει ραδιοφωνικά το CD «Laudi Duecentesche», με τη σοπράνο Γεωργία Μπαλαμπίνη και την οργανίστρια Μαγδαληνή Καλοπανά. Πρόκειται για 21 λαϊκά τραγούδια του δέκατου τρίτου αιώνα, αγνώστων συνθετών, κατά κύριο λόγο θρησκευτικού περιεχομένου και μερικά κοσμικής θεματολογίας. Τα τραγούδια αυτά ανακάλυψε ο Ιταλοέλληνας μουσικολόγος Marco Sofianopoulo (1952-2014) που στη συνέχεια τα μετέγραψε για γυναικεία φωνή και εκκλησιαστικό όργανο.

Στις 18:45, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή θα  διαβαστούν από τον Άγη Γυφτόπουλο, βιβλικά κείμενα σε μετάφραση που εκπόνησε η Ελληνική Βιβλική Εταιρία.

Στις 20:10, τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Κώστας Καναβούρης διαβάζει αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού, που εκφράζουν όλο το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας. Την εκπομπή «ντύνει» μουσικά η εξαίσια φωνή της Μαρίας Κάλλας.
Την ίδια ώρα, τη Μεγάλη Παρασκευή, διαβάζει αποσπάσματα από τον «Τάφο» του Κωστή Παλαμά.

Στις 21:10, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη μάς μεταφέρει σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης μέσω της EBU, με συναυλίες θρησκευτικού περιεχομένου.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

www.trito.gr

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma