Η ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Άλκηστις» του Κ.Β. Γκλουκ 24.08.2019

Η ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Άλκηστις» του Κ.Β. Γκλουκ 24.08.2019

Η ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Άλκηστις» του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, στις 20:00
Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ

Την «Άλκηστη» (Alceste Wq. 37), μία από τις ομορφότερες όπερες του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 και ώρα 20:00.

Πρόκειται για τρίπρακτη όπερα, σε λιμπρέτο του Ranieri de’ Calzabigi, που βασίζεται στην ομότιτλη τραγωδία του Ευριπίδη. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1767 στο Burgtheater της Βιέννης.

Στον απόηχο του «Ορφέας και Ευρυδίκη», ο μεγάλος συνθέτης από τη Βοημία επιχειρεί εδώ έναν ακόμη διάλογο με το θάνατο. Εμπνευσμένος από τον Ευριπίδη, «χτίζει» ένα μουσικό ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο θνητός τραγουδιστής διεκδικεί για άλλη μία φορά το δικαίωμα της επιλογής: να δώσει τη δική του ζωή για να σώσει κάποιον άλλο.

Η Άλκηστη ετοιμάζεται να πεθάνει στη θέση του αγαπημένου της, αφού ο έρωτάς της είναι πιο δυνατός από το θάνατο. Όπως από έρωτα θα πεθάνει επί σκηνής 100 χρόνια μετά και η Ιζόλδη με το «Liebestod», όχι στη θέση, αλλά μαζί με τον αγαπημένο της.

Καθόλου τυχαίο λοιπόν που διαλέξαμε αυτό το Σάββατο να ακούσουμε την «Άλκηστη» τραγουδισμένη από μια κορυφαία «Ιζόλδη» του 20ού αιώνα: την Kirsten Flagstad. Μαζί της ο εξαίρετος Raoul Jobin στο ρόλο του Άδμητου, υπό τη διεύθυνση του Geraint Jones, ο οποίος επιμελήθηκε και τη συγκεκριμένη έκδοση του έργου, βασισμένη στην πρώτη «ιταλική» εκδοχή του 1767, για τη Βιέννη.

Παραγωγή-παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, ώρα 20:00

Εκπομπή: «Η όπερα στο Τρίτο Πρόγραμμα»

«Άλκηστις» του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma