Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 – Ακούστε ξανά τις...

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 – Ακούστε ξανά τις καλύτερες στιγμές στο WebRadio της ΕΡΤ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Ακούστε ξανά τις καλύτερες στιγμές στο WebRadio της ΕΡΤ

Στο WebRadio της ΕΡΤ το αφιέρωμα του Δευτέρου Προγράμματος 103,7 στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Το Δεύτερο Πρόγραμμα γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, υποδεχόμενο τις Ορχήστρες της ΕΡΤ με ιστορικές ηχογραφήσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας, της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας, καθώς και νέες παραγωγές, σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση, αλλά και ειδικά αφιερώματα στην ιστορία του ραδιοφώνου, τα ελληνικά ραδιόφωνα του εξωτερικού και μοναδικές ηχογραφήσεις από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Όσοι επιθυμείτε να απολαύσετε ξανά τις εκπομπές-αφιερώματα, αυτές είναι διαθέσιμες από το WebRadio της ΕΡΤ.

Στην εκπομπή της Λίτσας Τότσκα «Έχει η ζωή γυρίσματα» ακολουθήσαμε την ιστορία του Ραδιοφώνου. Στην εκπομπή «Μελωδικό Αντίδοτο» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο το έργο ο «Πέτρος και ο Λύκος» του Sergei Prokofiev σε αφήγηση Διονύση Σαββόπουλου, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Προηγήθηκε εισαγωγική επεξήγηση του έργου από την Πόπη Βάγγερ.

Ο Κώστας Φασουλάς στην εκπομπή «Πάμε εκεί που λεν’ τραγούδια» αφηγήθηκε ιστορίες του ραδιοφώνου, όπως αυτές αναφέρονται στο ελληνικό τραγούδι. Και στη δεύτερη ώρα της εκπομπής παρουσίασε «Το Γλωσσάριο των Ανθέων» του συνθέτη Χρίστου Θεοδώρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο έργο του, τα επτά μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου, ερμηνευμένο από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής.

Οι «Λαϊκοί Δρόμοι» με την Έλενα Φαληρέα συνέπραξαν με την «Αφύλαχτη Διάβαση» και τον δημοσιογράφο Θωμά Σίδερη, σε ένα αφιέρωμα στις λαϊκές ορχήστρες και τους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα μετέδωσε τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ το 2015 στο Μέγαρο της Μουσικής με δυο από τα σημαντικότερα ορχηστρικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι: το «Blue», σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας και το περίφημο «Χαμόγελο της Τζοκόντας». Ο Φώτης Απέργης αφηγήθηκε τη συναρπαστική ιστορία των δυο έργων, μια ιστορία γεμάτη από ποίηση στην Αμερική της δεκαετίας του ’60, με φόντο πολύχρωμη ηλεκτρική μουσική, αλλά και σκοτεινές πολιτικές δολοφονίες.

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη, μεταδόθηκε εκπομπή του 1967 στην οποία ο Μίμης Πλέσσας διευθύνει την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας σε θέματα από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Οι «Ιστορίες Κλασσικού Ραδιοφώνου» και ο Παντελής Σιβρής παρουσίασαν μια αναδρομή σε ραδιοφωνικές εποχές αθωότητας, από τα sixties και τα seventies. Οι συνειρμοί επιτρέπονται και οι ανατροπές επιβάλλονται.

Ο Μανώλης Νταλούκας στην εκπομπή «Δημόσια Διαβούλεση» γύρισε ραδιοφωνικά 30 χρόνια πίσω και συνάντησε τους ΠΥΞ ΛΑΞ στις πρώτες ηχογραφήσεις του στο Δεύτερο.

Info

«Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2021» – Ακούστε ξανά τις καλύτερες στιγμές στο WebRadio της ΕΡΤ

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#WRD2021  #defteroprogramma   #neoprogramma #ΠαγκόσμιαΗμέραΡαδιοφώνου #ΤοΡαδιόφωνοΣου

Live Streaming: webradio.ert.gr/deftero

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερουhttps://webradio.ert.gr/programma-deftero/