Η «Βιοχημεία» του Παύλου Μάτεσι στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» 14.05.2017

Η «Βιοχημεία» του Παύλου Μάτεσι στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» 14.05.2017

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

Δικτατορία και Μεταπολίτευση

Τέσσερα ελληνικά θεατρικά έργα από το 1967 έως το 1978

 Κυριακή 14 Μαΐου 2017, ώρα 22:00 – «Βιοχημεία» του Παύλου Μάτεσι

Οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερα ελληνικά θεατρικά έργα από το 1967 έως το 1978.

Ειδικότερα, την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και ώρα 22:00, το αφιέρωμα της εκπομπής σε συγγραφείς και έργα της περιόδου της δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα συνεχίζεται, με τη μετάδοση του έργου «Βιοχημεία» του Παύλου Μάτεσι.

Απόσπασμα από πρόλογο του συγγραφέα για την ηχογράφηση του 1985:

«…είναι έργο φαντασίας, αλλά όχι επιστημονικής, που αρχίζει και τελειώνει μέσα σ΄ένα φτωχικό παλαιικό διαμέρισμα με παλιωμένους ανθρώπους. Η «Βιοχημεία» γράφτηκε το 1970 και παίχτηκε την ίδια χρονιά στην αίθουσα του Θεάτρου της Μαριέττας Ριάλδη. Τότε είχαμε δικτατορία. Το κοινό και οι κριτικοί τίμησαν το έργο, που δεν είναι διδακτικό, είναι θεατρικό! Κυριαρχεί και επιζητείται η απόλαυση του θεάτρου. Η προσαρμογή της «Βιοχημείας» για το ραδιόφωνο, δυσκολότατη μια και το οπτικό στοιχείο κυριαρχεί σ΄αυτό το κείμενο, με οδήγησε να προσθέσω ύλη και γενικά να αναπλάσω τη «Βιοχημεία» σε νέα μορφή, την οποία θεωρώ τελική και αρτιότερη  από την αρχική της. Κι αν ξαναπαρασταθεί το έργο σε κάποιο θέατρο, θα παιχτεί σε αυτή την τελική πρόταση. Ο χώρος, ο οδηγός του έργου είναι ο υπερρεαλισμός. Προϋπόθεση πιστεύω κάθε έργου στον αιώνα μας». Παύλος Μάτεσις

Ραδιοσκηνοθεσία: Παύλος Μάτεσις

Μουσική επιμέλεια: Λένα Στάθη

Επιμέλεια ήχων: Δόμνα Ακατογλίδου

Ρύθμιση ήχου: Σήφης Σιγανός

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μιχάλης Μητρούσης, Τζέση Παπουτσή, Αντώνης Αντωνίου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.