Η ζωή της «ερωμένης του Γκέμπελς» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος...

Η ζωή της «ερωμένης του Γκέμπελς» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 02.02.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Ναζί και κινηματογράφος: Όταν η Λίντα Μπάροβα
συνάντησε τον Γιόζεφ Γκέμπελς»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή της διάσημης Τσέχας ηθοποιού Λίντα Μπάροβα, που μεσουράνησε τη δεκαετία του 1930 στη χώρα της και έγινε γρήγορα το κινηματογραφικό ίνδαλμα των Ναζί, ξετυλίγονται στο νέο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 12:00. Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη και από τη Φωνή της Ελλάδας για τους απόδημους Έλληνες την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, στις 13:00.

Η εκπομπή υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Καρόλου της Πράγας, σε επιστημονική επιμέλεια της καθηγήτριας Καταρζίνα Κράλοβα, ενώ τα τεκμήρια που ακούγονται κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προέρχονται από το Αρχείο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Τσεχίας και το Αρχείο του ειδησεογραφικού οργανισμού Associated Press.

Η ναζιστική μηχανή θα θέσει γρήγορα υπό τον έλεγχό της την κινηματογραφική βιομηχανία της Γερμανίας. Οι μηχανισμοί προπαγάνδας, υπό τον Γιόζεφ Γκέμπελς, θα εργαλειοποιήσουν την κινηματογραφική παραγωγή και θα χρησιμοποιήσουν ως πιόνια τους κινηματογραφικούς αστέρες της εποχής. Η Λίντα Μπάροβα είναι μία απ’ αυτούς. Η φήμη της και η αναγνώρισή της θα φτάσει ώς τα υψηλότερα κλιμάκια της ναζιστικής ιεραρχίας. Η Μπάροβα θα συναντηθεί με τον Χίτλερ και θα συνδεθεί ερωτικά με τον Γιόζεφ Γκέμπελς. Θα μείνει στην Ιστορία ως η «ερωμένη του Γκέμπελς».

Το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο θεματικό πλαίσιο «Ναζί και κινηματογράφος», που υλοποιείται σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, τεκμηριώνοντας μία σειρά ενοτήτων σ’ ένα σχετικά ανεξερεύνητο ιστορικό πεδίο.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική)

Info:

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Ναζί και κινηματογράφος: Όταν η Λίντα Μπάροβα συνάντησε τον Γιόζεφ Γκέμπελς»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ertvoiceofgreece

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi