KOSMOS: Πενθήμερο αφιέρωμα στο διαχρονικό πρόσωπο της πλούσιας ιταλικής μουσικής | 20...

KOSMOS: Πενθήμερο αφιέρωμα στο διαχρονικό πρόσωπο της πλούσιας ιταλικής μουσικής | 20 – 24.10.2022

KOSMOS

Η Ιταλία στον κόσμο μας
Πενθήμερο αφιέρωμα του Kosmos στο διαχρονικό πρόσωπο της πλούσιας ιταλικής μουσικής

Ημερομηνία μετάδοσης: Από 20 έως 24 Οκτωβρίου 2022

Με αφορμή το σημαντικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Cinema Made in Italy», με 12 νέες ιταλικές ταινίες, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 27 Οκτωβρίου με την υποστήριξη του Kosmos, παρουσιάζουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ιταλία μέσα από τη μουσική της!

Από την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και για πέντε ημέρες, το Kosmos κληρώνει προσκλήσεις στους ακροατές για όλες τις προβολές του αφιερώματος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και κάνει πέντε στάσεις σε πέντε διαφορετικούς σταθμούς:

Στάση 1η: Την Πέμπτη 20.10.2022, ώρα 22:00-00:00, η Ρουμπίνη Σταγκουράκη θυμάται το ρεύμα της italo-disco που κατέκτησε την Ευρώπη και τον κόσμο, όπως έκαναν και τα ιταλικά σπαγκέτι-γουέστερν. Στην καλύτερη εκδοχή του ο italo-disco ήχος περιείχε στοιχεία πρωτοποριακά και μοναδικά και ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς, από τη σκηνή του Chicago house μέχρι τους Pet Shop Boys, τους Chemical Brothers και τους Daft Punk. Μια εκπομπή σε αποχρώσεις φλούο και νέον, πασπαλισμένη με μελαγχολικά ρεφρέν, πόζα, φλέρτ και όνειρα.

Στάση 2η: Την Παρασκευή 21.10.2022, ώρα 20:00-22:00, ο Πέτρος Αδάμ παρουσιάζει την ιταλική μουσική σκηνή του 2022. Τα αγαπημένα παιδιά της νέας ιταλικής σκηνής που κάνουν αίσθηση με τον ροκ, ποπ και εναλλακτικό ήχο τους: Ο Michele Bravi, οι Irama, οι Maneskin, ο Marlene Kuntz, ο γερόλυκος της ροκ Vasco Rossi με νέα δισκογραφική δουλειά όπως και ο Gianni Morandi που φιγουράρει στο τοπ 10 του Ιταλικού chart, ο επιδραστικός Adriano Celentano όπως τον κάνουν ρεμίξ σήμερα οι μεγαλύτεροι DJs.

Στάση 3η: Το Σάββατο 22.10.2022, ώρα 14:00-16:00, ο Γιάννης Στεφανάκος στο «Ζουρ Φιξ» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιταλική κινηματογραφική μουσική, έναν μουσικό κόσμο που εκτείνεται πολύ πέρα από τους πασίγνωστους  Ennio Morricone και Nino Rota. Με πρωτότυπες εκτελέσεις και διασκευές σε θέματα από γνωστές, αλλά και λιγότερο γνωστές, ιταλικές ταινίες, από φιλμ νουάρ μέχρι σπαγγέτι γουέστερν κι από αστυνομικές μέχρι θρίλερ, κυρίως από τις δεκαετίες του ’60 και ’70, με τζάζ, μπόσα νόβα και φανκ μέχρι ηλεκτρονική μουσική.

Στάση 4η: Την Κυριακή 23.10.2022, ώρα 20:00-22:00, η Θάλεια Καραμολέγκου συνταξιδεύει «Στον Ωκεανό του Ήχου» με δύο δυνατούς εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας της Ιταλίας, από τη Ρώμη και το Σαβιάνο: τον Φάμπιο Στάσι με τη νέα ιστορία του βιβλιοθεραπευτή του σε ένα μυθιστόρημα για τα αδιόρατα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, με τίτλο “Σκοτώνω όποιον θέλω“(μτφρ.Δημητρα Δούση, εκδόσεις Ίκαρος), αλλά και τον Ντομένικο Σταρνόνε που περιβάλλεται από λογοτεχνικό μυστήριο. Με τις πολύ πρόσφατες “Εκμυστηρεύσεις” του μας παρουσιάζει μία θυελλώδη ερωτική ιστορία γεμάτη τεχνάσματα και υπαινιγμούς για την αμφισημία της συναισθηματικής μας ζωής (μτφρ.Σταύρος Παπασταύρος, εκδόσεις Πατάκη).

Στάση 5η: Την Δευτέρα 24.10.2022, ώρα 12:00-14:00, ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου σ’ ένα ταξίδι στην Ιταλία με τα μοναδικά τοπία, τα σπουδαία μνημεία, τις μαγικές πόλεις βγαλμένες από καρτ-ποστάλ και τις τόσο οικείες γεύσεις. Η Ιταλία είναι η χώρα που θα μπορούσαμε να ζούμε, απολαμβάνοντας την εκλεπτυσμένη πλευρά της ζωής! Με αφορμή τον ήχο του σήμερα και τα ονόματα που ξεχωρίζουν από την σύγχρονη ιταλική σκηνή ταξιδεύουμε στις πόλεις και τις περιοχές της και ανακαλύπτουμε διαφορετικές πτυχές μιας χώρας που πάντα έχει κάτι καινούριο να μας αποκαλύψει.

Και μην παραλείψετε ν’ ακούσετε τις καταπληκτικές ιστορίες μεγάλων ιταλικών επιτυχιών από τέσσερις δεκαετίες, που άκουσε και αφηγείται η Κλάουντια Μάτολα, καθημερινά από την Πέμπτη 20 έως και την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

 Kosmos 93.6 | https://www.ertecho.gr/radio/kosmos/