«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» – «Για τη Μελίνα» στο...

«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» – «Για τη Μελίνα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 | Τρίτη 18.01.2022

«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς»
«Για τη Μελίνα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 δεν έπαψε ποτέ να θυμάται και να αγαπά τη Μελίνα Μερκούρη. Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 αφιερώνουμε σειρά εκπομπών, συμμετέχοντας στη χαρά για την έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», που ανοίγει την ίδια μέρα τις πόρτες της στην Τεχνόπολη.

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη με τη συνεργασία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση ήταν προγραμματισμένη για το 2020, στη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της Αμαλίας Μαρίας Μερκούρη, αλλά αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας.

Επιπροσθέτως, το Δεύτερο εξασφάλισε και μια μοναδική ξενάγηση στην έκθεση αποκλειστικά για τους ακροατές του!

Πιο συγκεκριμένα:

Τι θα ακούσουμε στο Δεύτερο;

10:00-12:00 Πόσο νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τη Μελίνα Μερκούρη; Τι λέει η ίδια για την Αμαλία-Μαρία; Πώς περιγράφει το ξεκίνημά της στην πολιτική; Πόσο τη δυσκόλεψε η ιδιότητά της ως γυναίκας; Μήπως είχε μιλήσει για το MeToo 30 χρόνια πριν; Ποιες ήταν οι αντοχές της στην κριτική και γιατί την έθλιβε η καλή κριτική; Γιατί ο πολιτισμός είναι εθνικό θέμα; Ακούστε ένα δίωρο αφιέρωμα της Μαρίας Κοζάκου στη ζωή της…  «Μελίνας μας». Οι σταθμοί της ζωής της, τα τραγούδια της, οι ρόλοι, η πολιτική, οι απογοητεύσεις και οι φόβοι μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις της Μελίνας. Στην ίδια εκπομπή θα φιλοξενήσουμε τον διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που έχει την επιμέλεια και τη μουσειολογική & μουσειογραφική μελέτη της έκθεσης, Νίκο Καλτσά.

16:00-17:00 Ο Νίκος Αϊβαλής και ο Σιδερής Πρίντεζης θυμούνται τη Μελίνα Μερκούρη μέσα από αποσπάσματα θεατρικών έργων και άλλων καταγραφών με τη φωνή της από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και προτείνουν κάποια από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια της.
Η Μελίνα είχε πει κάποτε πως, όταν πεθάνει, θα ήθελε να γίνει «ένα ελληνικό λαϊκό τραγούδι».

Στις 17:00, ο Φώτης Απέργης ανατρέχει στη σχέση της με το τραγούδι, που είναι μια σχέση ζωής. Από τη μέρα που, μόλις δεκάχρονη, πρωτοτραγούδησε με κοινό τους θαμώνες ενός καφενείου στις Σπέτσες, ώς το τελευταίο βράδυ της ζωής της, που σιγοτραγούδησε το «Χάρτινο το φεγγαράκι», μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι, για χάρη μιας Αμερικανίδας νοσοκόμας του Μεμόριαλ. Θα ακούσουμε ερμηνείες που ταυτίστηκαν με τη Μελίνα σε ιστορικές παραστάσεις και διάσημες ταινίες, αλλά και στον αντιδικτατορικό αγώνα σε Ευρώπη και Αμερική.

Κάθε μία ώρα στο «και μισή» από τις 7:30 το πρωί

Ακούστε κάθε μία ώρα στο «και μισή», από τις 7:30 το πρωί, την ίδια τη Μελίνα Μερκούρη να μιλάει για τη ζωή της, τις σκέψεις και τους φόβους της, την Ελλάδα και τον πολιτισμό σε μια σειρά ενθέτων, όπως τα επιμελήθηκε αποθησαυρίζοντας το Αρχείο η Μαρία Κοζάκου. Η «ερωτική γνωριμία» με τον Άντονι Πέρκινς, οι προοπτικές για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα σε μια εποχή που το Μουσείο της Ακρόπολης ήταν ακόμα ένα όνειρο, η Μήδεια «που δεν σκότωσε ποτέ τα παιδιά της» και πολλά ακόμα που σκιαγραφούν την προσωπικότητα της αγαπημένης και αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη.

Και μια ξενάγηση αποκλειστικά για τους ακροατές του Δεύτερου

Παράλληλα με όσα γίνονται on Air, το Δεύτερο εξασφάλισε και μια ξενάγηση αποκλειστικά για τις ακροάτριες και τους ακροατές του! Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στις 17:00, 20 τυχεροί ακροατές μας θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση «Μελίνα Μερκούρη “Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς”» από τη Γενική Γραμματέα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου, που υπήρξε επί πολλά χρόνια αγαπημένη φίλη και στενή συνεργάτις της Μελίνας.
Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό κάνετε κλικ εδώ.

_____________

Info

«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» – «Για τη Μελίνα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

Αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

#defteroprogramma #ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου #ΓιαΤηΜελίνα #Μερκούρη

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου:webradio.ert.gr/programma-deftero/