Ο εικαστικός καλλιτέχνης Κώστας Παππάς στην εκπομπή «Η εποχή των εικόνων στο...

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Κώστας Παππάς στην εκπομπή «Η εποχή των εικόνων στο Τρίτο» | Σάββατο 28.05.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
«Η εποχή των εικόνων στο Τρίτο»
Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Καλεσμένος ο εικαστικός καλλιτέχνης Κώστας Παππάς

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στις 19:00

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Κώστας Παππάς είναι καλεσμένος της Κατερίνας Ζαχαροπούλου στην εκπομπή «Η εποχή των εικόνων στο Τρίτο», που μεταδίδεται το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στις 19:00, από το Τρίτο Πρόγραμμα.

 

Με αφορμή την ατομική έκθεση με τίτλο «Litost», η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συνομιλεί με τον Κώστα Παππά γύρω από το σώμα της δουλειάς του. Η έκθεση παρουσιάστηκε το 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των εκθέσεων του ΟΠΑΝΔΑ. Με έμμεση αναφορά στην Έρημη Χώρα του T.S. Eliot, ο Κώστας Παππάς σχεδιάζει με κάρβουνο πολύ εύστοχα  εικόνες που μοιάζουν με την έρημη χώρα, τοπία όπου  η γη μοιάζει πεθαμένη και η πόλη εξωπραγματική. Αναφέρεται στα έργα του παλαιότερα και νεότερα, με έντονο το στοιχείο της χίμαιρας, της έλλειψης πλήθους, τον ουτοπικό χαρακτήρα τους και τη χρήση φωτισμών που εντείνουν  τον εξωπραγματικό χαρακτήρα των τοπίων του.

 

Δυστοπία, ετεροτοπία, φουτουριστική τοπιογραφία, φανταστικά κτίσματα, υποκειμενική αρχιτεκτονική, επιστημονική φαντασία, απαγορευμένη ζώνη, αδιάφορα βιομηχανικά τοπία, όλα σχέδια μαυρόασπρα, όπου η έλλειψη χρώματος αντισταθμίζεται από φωτιστικά σώματα -ευθείς λαμπτήρες φθορισμού και φωτιστικά γραφείου στερεωμένα πάνω σε τρίποδα. Ο τίτλος της έκθεσης («Litost») είναι δανεισμένος από μια αμετάφραστη τσέχικη λέξη, που περιγράφει ο Milan Kundera στο «Βιβλίο του γέλιου και της λήθης». Για όλα αυτά μιλάει ο Κώστας Παππάς μ’ έναν λόγο συγκροτημένο και ταυτόχρονα μαγικό.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στις 19:00

«Η εποχή των εικόνων στο Τρίτο» – Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Καλεσμένος ο εικαστικός καλλιτέχνης Κώστας Παππάς

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebookhttps://www.facebook.com/tritoprogramma