Ο κύκλος της φθίσης – Πολυαγαπημένη μου Άννα στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του...

Ο κύκλος της φθίσης – Πολυαγαπημένη μου Άννα στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 01.06.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Ο κύκλος της φθίσης – Πολυαγαπημένη μου Άννα»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 1η Ιουνίου 2019, ώρα 12:00-14:00

Στο Πήλιο μας ταξιδεύει το νέο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της Αφύλαχτη Διάβασης που θα μεταδοθεί το Σάββατο 1 Ιουνίου 2019, 12 με 2 το μεσημέρι από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, 13.00-14.00). Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη συναρπαστική ιστορία του πρώτου ορεινού ιδιωτικού σανατορίου που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1909 από τον γιατρό Γεώργιο Καραμάνη.

Άννα Καμπανάρη

Στο φόντο, ο λογοτεχνικός κύκλος του Πηλίου στα χρόνια του Μεσοπολέμου και ένας φλογερός έρωτας. Αυτός, του γιατρού Καραμάνη με μία νεαρή γυναίκα, τριάντα χρόνια νεότερή του, την Άννα Καμπανάρη, που προσλήφθηκε ως βοηθός του το 1919. Η Άννα θα σημαδέψει για πάντα τη ζωή του γιατρού αλλά και την ίδια την ιστορία του σανατορίου.

Η Άννα και ο γιατρός Καραμάνης θα παντρευτούν το 1922. Όταν όμως η Άννα συναναστραφεί με τον Άγγελο Σικελιανό στις συναντήσεις του λογοτεχνικού κύκλου, ένας νέος έρωτας θα γεννηθεί στο περιθώριο της ιστορίας του σανατορίου. Η Άννα θα εγκαταλείψει το σανατόριο και τον γιατρό Καραμάνη και θα παντρευτεί τον Σικελιανό ενώ ήδη οι άνεμοι του πολέμου φυσούν πάνω από την Ευρώπη.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ υλοποιείται με τη σημαντική επιστημονική συμβολή του καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γιατρού πνευμονολόγου, Κώστα Γουργουλιάνη. Όλα τα τεκμήρια που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένης της επιστολογραφίας μεταξύ της Άννας, του Σικελιανού και του γιατρού Καραμάνη, προέρχεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία νομού Μαγνησίας.

Έρευνα -τεκμηρίωση – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης – Φρόσω Παύλου

Συμμετέχει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη.

Διαβάζουν: Δημήτρης Παπαγιάννης, Αθηνά Αθανασίου, Μαίρη  Μακρή.

Παίζει φυσαρμόνικα και διαβάζει ο Γιάννης Παπαγιάννης.

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη.

Συντονιστείτε:

Στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Στη Φωνή της Ελλάδας 9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική.

Info:

Σάββατο 1η Ιουνίου 2019, ώρα 12:00-14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Ο κύκλος της φθίσης – Πολυαγαπημένη μου Άννα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:http://www.facebook.com/protoprogramma

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi