Ο ποιητής Γιάννης Δούκας στη «Φωνή της Ελλάδας» 15-21.07.2019

Ο ποιητής Γιάννης Δούκας στη «Φωνή της Ελλάδας» 15-21.07.2019

Η φωνή των ποιητών

στη «Φωνή της Ελλάδας»

«Ο ποιητής της εβδομάδας: Γιάννης Δούκας»

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου Γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, έχει εντάξει στο πρόγραμμά της αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό  Έλληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα, τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.

Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της Γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.

Σημειώνεται, ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, «Ο ποιητής της εβδομάδας» στέλνεται στις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, σε όλο τον κόσμο.

Η εβδομάδα 15/7/2019 έως 21/7/2019 είναι αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Δούκα. Μουσική επιμέλεια από τη Μαρία Ρεμπούτσικα.

Ο Γιάννης Δούκας γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Digital Humanities στο King’s College του Λονδίνου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έζησε στο Γκόλγουεϊ της Ιρλανδίας, όπου και εκπονούσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη διακειμενικότητα στην επική ποίηση της Ύστερης Αρχαιότητας και τις μεθόδους ψηφιακής της αναπαράστασης.

Έχει γράψει τα βιβλία: Ο κόσμος όπως ήρθα και τον βρήκα (σύντομα πεζά, Κέδρος, 2001), Στα μέσα σύνορα (ποιήματα, Πόλις, 2011, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή του Περιοδικού «Διαβάζω») και Το Σύνδρομο Σταντάλ (ποιήματα, Πόλις, 2013, Βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών).

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα σερβικά, τα ολλανδικά και τα πολωνικά. Δυο ποιήματα από το βιβλίο «Στα μέσα σύνορα» («Δυο δρόμοι» και «Στην εποχή του κάτι σαν») μελοποιήθηκαν από τον Νίκο Πλατύραχο στον δίσκο του «Τα Άστεγα» (2015). Δυο τραγούδια σε στίχους του («Στην ίδια πόλη υπό βροχήν» και «Μπιλιάρδο») έχουν συμπεριληφθεί «Στην ομίχλη των καιρών», δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου (2017).

Μεταφράζει από τα αγγλικά. Έχει συνυπογράψει, με τον Χάρη Βλαβιανό, τη μετάφραση των ερωτικών ποιημάτων του e.e. cummings με τον τίτλο «Λοιπόν ας φιληθούμε» (Πατάκης, 2014). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, κυρίως στο «Διαβάζω» και την «Ποιητική», στης οποίας τη συντακτική ομάδα μετέχει.

«Ο ποιητής της εβδομάδας» μεταδίδεται τις εξής ώρες Ελλάδας: 12:00, 16:00, 01:00 και 04:00.

Η Φωνή της Ελλάδας, Φωνή όλων των Ελλήνων

Συχνότητες  της  Φωνής  της Ελλάδας:

Βραχέα:

9420 ΚΗΖ για Ευρώπη & Β. Αμερική

11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική

9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική

Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, στην ένδειξη: Voice of Greece

Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert

Στοιχεία επικοινωνίας της Φωνής της Ελλάδας:

e-mail: thevoiceofgreece@ert.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6066815 –  210 6066816 –  210 6066238