Ο ποιητής Γιώργος Ρούσκας στη «Φωνή της Ελλάδας» 06-12.05.2019

Ο ποιητής Γιώργος Ρούσκας στη «Φωνή της Ελλάδας» 06-12.05.2019

Η φωνή των ποιητών

στη «Φωνή της Ελλάδας»

«Ο ποιητής της εβδομάδας: Γιώργος Ρούσκας»

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου Γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, έχει εντάξει στο πρόγραμμά της αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό  Έλληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα, τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.

Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της Γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.

Σημειώνεται, ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, «Ο ποιητής της εβδομάδας» στέλνεται στις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, σε όλο τον κόσμο.

Η εβδομάδα 6/5/2019 έως 12/5/2019 είναι αφιερωμένη στον ποιητή Γιώργο Ρούσκα. Η μουσική επιμέλεια είναι της Μαρίας Ρεμπούτσικα, ενώ τα ποιήματα διαβάζει στο στούντιο της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ο ίδιος ο ποιητής.

Ο Γιώργος Ρούσκας είδε πρώτη φορά το φως του ήλιου τον Μάιο του 1962 στην Αττική. Έπειτα από εξετάσεις, εισήχθη στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και μετά στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε. Μ. Πολυτεχνείου. Από την αποφοίτησή του έως σήμερα, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής: «Όστρακα» το 2004 και «Αχλύς» το 2007, καθώς και μία ατομική έκθεση κεραμικής το 2018  με τίτλο «Ιδίαις Χερσίν». Η γραφή, είναι ένας τρόπος να διερευνήσει και να γνωρίσει ουσιαστικά τον εαυτό του αλλά και μια προσπάθεια να γεφυρώσει τα άναρχα ποτάμια που κυλούν αέναα μέσα του, δημιουργώντας έτσι διαύλους επικοινωνίας τόσο με το εσώτερο Είναι όσο και με τον Συνάνθρωπο. Εκδίδοντας έργα του εγκαθιστά προσωρινά σε χάρτινη πατρίδα τις μετανάστριες ιδέες του. Εκεί οι λέξεις είναι ελεύθερες να σχηματίσουν παραποτάμους της ύπαρξής του και να σμίξουν με αντιστοίχους των αναγνωστών, ώστε μετά από ανύποπτες μα ωστόσο κοινές συμβολές, να συνεχίσουν μαζί στο μεγάλο ποτάμι του χρόνου και της ζωής. Προσδοκά να παραμείνει αυτό που έχει δηλώσει με στίχους του: «Ταξιδευτής στους δρόμους της γης. Μετανάστης σε μονοπάτια ονείρων».

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Αχλύς  2» (2010), «Αλεξίλυποι Σκιαλύτες» (2012), «Άυλο Πύαρ» (2013), «Ερώ» (2017), «Χαϊκού Νήματα» (2017). Ακόμη, έχει γράψει το δοκίμιο «Νυκτουργία εμβαπτίσεως εις “Τα ποτάμια” του Γιώργου Γεωργούση» (2017), το θεατρικό έργο «Πεντάγραμμο Φεγγάρι» (2018) και τις μελέτες: «Η Αλίκη στη χώρα του Διγενή», «Κριτική προσέγγιση στο βιβλίο ποίησης επιτάφιος δρόμος του Κώστα Θ. Ριζάκη» (2018). Έχει δημοσιεύσει διηγήματα, δοκίμια, άρθρα και κριτικές αναγνώσεις λογοτεχνίας σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

«Ο ποιητής της εβδομάδας» μεταδίδεται τις εξής ώρες Ελλάδας: 12:00, 16:00, 01:00 και 04:00.

Η Φωνή της Ελλάδας, Φωνή όλων των Ελλήνων

Συχνότητες  της  Φωνής  της Ελλάδας:

Βραχέα:

9420 ΚΗΖ για Ευρώπη & Β. Αμερική

11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική

9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική

Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, στην ένδειξη: Voice of Greece

Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert

Στοιχεία επικοινωνίας της Φωνής της Ελλάδας:

e-mail: [email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6066815 –  210 6066816 –  210 6066238