Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης στη «Φωνή της Ελλάδας» 28.10-03.11.2019

Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης στη «Φωνή της Ελλάδας» 28.10-03.11.2019

Η φωνή των ποιητών

στη «Φωνή της Ελλάδας»

«Ο ποιητής της εβδομάδας: Στρατής Πασχάλης»

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου Γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, έχει εντάξει στο πρόγραμμά της αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό  Έλληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα, τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.

Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της Γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.

Σημειώνεται, ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, «Ο ποιητής της εβδομάδας» αποστέλλεται στις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, σε όλο τον κόσμο.

Η εβδομάδα από 28/10/2019 έως 3/11/2019 είναι αφιερωμένη στον ποιητή Στρατή Πασχάλη.

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα.

Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη.

Ο Στρατής Πασχάλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Αθηνών. Δημοσίευσε δέκα ποιητικές συλλογές (οι πιο πρόσφατες: «Εποχή Παραδείσου», 2008 και «Τα εικονίσματα», 2013), έναν τόμο με δοκίμια («Ποίηση σε μικρόψυχους καιρούς», 2017), ένα μυθιστόρημα («Ο άνθρωπος του λεωφορείου»), ανθολογίες ποίησης και πεζογραφίας («Μ. Καραγάτσης», «Ιστορίες αμαρτίας και αγιοσύνης», «Α. Παπαδιαμάντης», «Σκοτεινά Παραμύθια», «Όταν οι άγγελοι περπατούν», ανθολογία πεζού ποιήματος κ.ά.), ένα παιδικό έμμετρο παραμύθι ( «Τ’ ασημένιο ρομποτάκι με το κόκκινο φωτάκι») και πολλές μεταφράσεις («Ρεμπώ», «Εκλάμψεις», «Το μεθυσμένο καράβι», «Λωτρεαμόν», «Μαλντορόρ», «Μπερνάρ Νοέλ», «Περαστικός απ’ τον Άθω» κ.ά.).

Το 2019, το σύνολο των έως τώρα ποιημάτων του κυκλοφόρησε, σε δεύτερη έκδοση, με τίτλο «Στίχοι ενός Άλλου». Τη δεκαετία 2000-2010 ήταν σταθερός συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου. Μετέφρασε για τη σκηνή πάνω από τριάντα έργα.

Έγραψε κείμενα για παιδικές θεατρικές παραστάσεις («Οι τρεις Βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους», «Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων», «Τρωικός Πόλεμος») και διασκεύασε λογοτεχνικά έργα για το θέατρο («Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα, «Η Παναγία των Παρισίων» του Β. Ουγκό, «Η Μεγάλη Χίμαιρα», «Γιούγκερμαν» του Καραγάτση, «Οι Αθώοι» του Μπροχ).

Τέλος, μετέφρασε πολλά λιμπρέτα και κείμενα τραγουδιών για το Μέγαρο Μουσικής.

Για την ποίηση και τις μεταφράσεις του έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης, δύο φορές με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω», με το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης», καθώς και με το βραβείο μεταφρασμένης ποίησης «Άρης Αλεξάνδρου».

Ποιήματα και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Το 2016 του απονεμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση το παράσημο του «Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών».

«Ο ποιητής της εβδομάδας» μεταδίδεται τις εξής ώρες Ελλάδας: 12:00, 16:00, 01:00 και 04:00.

Η Φωνή της Ελλάδας, Φωνή όλων των Ελλήνων

Συχνότητες  της  Φωνής  της Ελλάδας:

Βραχέα:

9420 ΚΗΖ για Ευρώπη & Β. Αμερική

11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική

9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική

Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, στην ένδειξη: Voice of Greece

Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert

Στοιχεία επικοινωνίας της Φωνής της Ελλάδας:

e-mail: thevoiceofgreece@ert.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6066815 –  210 6066816 –  210 6066238