Οι κοινότητες και τα δικαιώματα των Ρομά στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου...

Οι κοινότητες και τα δικαιώματα των Ρομά στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 02.12.2017

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Καραβάνια στη βροχή  – Οι κοινότητες και τα δικαιώματα των Ρομά»

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 12:00-13:00
Οικογένεια Ρομά πριν από τον εκτοπισμό τους (Αρχείο Μουσείου Φωτογραφίας Βουκουρεστίου)
Οικογένεια Ρομά πριν από τον εκτοπισμό τους (Αρχείο Μουσείου Φωτογραφίας Βουκουρεστίου)

Η περιπλάνηση των Ρομά στο χώρο και το χρόνο, η διαχρονική καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους και ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν τα μέλη των κοινοτήτων τους, είναι το θέμα της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα.

Η εκπομπή σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Respect worlds» σε συνεργασία με την ΕΡΤ και ανοίγει τον κύκλο των σχετικών εκπομπών που θα μεταδοθούν τον Δεκέμβριο από το Πρώτο Πρόγραμμα.

Η εμφάνιση των Ρομά στον ευρωπαϊκό χώρο, ο τρόπος ζωής τους και η σταδιακή γκετοποίησή τους, το άγνωστο Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και η συγκλονιστική μαρτυρία του επιζήσαντα Ρομά-Σίντι Ζόνι Γουέιζ, αποτελούν το σημείο εκκίνησης αυτού του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ, καθώς θα εστιάζει στον βαλκανικό και, στη συνέχεια, στον ελλαδικό χώρο.

Ο επιζήσας του Ολοκαυτώματος των Ρομά-Σίντι Ζόνι Γουέιζ
Ο επιζήσας του Ολοκαυτώματος των Ρομά-Σίντι Ζόνι Γουέιζ

Η Ευαγγελία Γούλα, εικαστικός και εκπαιδευτικός, η οποία τα τελευταία χρόνια μελετά σε βάθος μία κοινότητα Ρομά στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου Κρήτης, μεταφέρει στους ακροατές τα συμπεράσματα της έρευνάς της και αναφέρει συγκεκριμένες πρακτικές της κοινότητας αλλά και παραδείγματα κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν κυρίως τα νεότερα μέλη της.

Το θέμα του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά αναλύει και ο σχολικός κοινωνικός λειτουργός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παναγιώτης Χαρίτος. Ο κ. Χαρίτος, Ρομά και ο ίδιος, είναι επίσης δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Σοφάδων, καθώς και πρόεδρος της ΜΚΟ επιστημόνων Ρομά, «Ρομά χωρίς σύνορα».

Για την κατοίκηση των Ρομά στο χώρο, μιλά στην εκπομπή η δρ. Έφη Καραθανάση, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, συγγραφέας του βιβλίου «Το κατοικείν των Τσιγγάνων». Η κα Καραθανάση περιγράφει στους ακροατές ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1983 σε καταυλισμούς Ρομά και χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο «Μπεσάς-ντεβάς-μπεσάς», δηλαδή, «Καθόμαστε-φορτώνουμε-φεύγουμε».

Στην εκπομπή παρεμβαίνει και η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Αικατερίνη Γιάντσιου.

Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ θα ακουστούν σπάνιες ηχογραφήσεις προπολεμικών τσιγγάνικων τραγουδιών.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Καραβάνια στη βροχή, οι κοινότητες και τα δικαιώματα των Ρομά»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi