Οι όμηροι του Ποζάρεβατς στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 09.02.2019

Οι όμηροι του Ποζάρεβατς στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 09.02.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Οι όμηροι του Ποζάρεβατς – Η επιστροφή»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο  9 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσιάζει το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 12:00, το δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για την ομηρεία 10.000 κατοίκων των Σερρών από τον βουλγαρικό στρατό και την εκτόπισή τους στο Ποζάρεβατς της Σερβίας στα τέλη του 1916. Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη και από τη Φωνή της Ελλάδας για τους απόδημους Έλληνες την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στις 13:00.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη ιστορική και ανθρωπογεωγραφική έρευνα που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και μεταδίδεται αποκλειστικά από την Ελληνική Ραδιοφωνία, βασισμένη στο ηχητικό τεκμήριο της μαρτυρίας του Ιωάννη Πασχαλιά που έζησε τη σκληρή περιπέτεια της ομηρίας και την επιστροφή στην πατρίδα ως έφηβος.

Σ’ αυτό το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος και της Φωνής της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον Ιωάννη Πασχαλιά να μιλά για τους τελευταίους μήνες ομηρίας στο Ποζάρεβατς, την επιβίβαση των ομήρων στα τρένα της επιστροφής, την κάθοδο του Δούναβη με ποταμόπλοια, την άφιξη στη Βάρνα, το ταξίδι με ένα εμπορικό πλοίο στον Κεράτιο, τις καπναποθήκες της Καβάλας και τις ασφυκτικές συνθήκες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι όμηροι, τον αποδεκατισμό των ανθρώπων από τις ασθένειες της εποχής και τέλος την άφιξη στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα υλοποιηθεί ζωντανά σε κοινή δικτύωση του Πρώτου Προγράμματος με την ΕΡΤ Σερρών. Για την επανεγκατάσταση των ομήρων στις Σέρρες μιλά η καθηγήτρια του ΤΕΙ Σερρών, Λίλα Θεοδωρίδου και η αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Στυλιανή Γκαλινίκη.

Στο στούντιο της ΕΡΤ Σερρών θα βρίσκεται και η κόρη του Ιωάννη Πασχαλιά, Ελένη.

Έρευνα – παρουσίαση: Λεωνίδας ΚασάπηςΘωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική)

Info:

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Οι όμηροι του Ποζάρεβατς – Η επιστροφή»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ertvoiceofgreece

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi