«Οι όμηροι του Ποζάρεβατς» – Το τρίτο μέρος του συγκλονιστικού ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ...

«Οι όμηροι του Ποζάρεβατς» – Το τρίτο μέρος του συγκλονιστικού ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην ΕΡΤ Σερρών 06.07.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Οι όμηροι του Ποζάρεβατς – Από τις καπναποθήκες της Καβάλας
στο κινηματοθέατρο Ορφέας»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Το Πρώτο Πρόγραμμα και η ΕΡΤ Σερρών παρουσιάζουν το τρίτο μέρος του ραδιοφωνικού ιστορικού ντοκιμαντέρ για τους «Ομήρους του Ποζάρεβατς», το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019 στις 12:00. Πρόκειται για μία συγκλονιστική ιστορική καταγραφή ενός άγνωστου γεγονότος που έλαβε χώρα στο περιθώριο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και που έφερε για πρώτη φορά στο φως η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση».

Στα τέλη του 1916, σχεδόν 10.000 κάτοικοι της Τζουμαγιάς Σερρών μεταφέρθηκαν από τον βουλγαρικό στρατό ως όμηροι στο Ποζάρεβατς της Σερβίας, όπου και παρέμειναν ώς το τέλος του πολέμου. Μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της ομηρίας από ασθένειες της εποχής, καθώς και κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στα πάτρια εδάφη τους.

Στο τρίτο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ο επιζήσας της ομηρίας Ιωάννης Πασχαλιάς, τότε 17 χρόνων, καταθέτει την προσωπική μαρτυρία του για τη μεταφορά των ομήρων στις καπναποθήκες της Καβάλας έπειτα από ένα αργό και βασανιστικό ταξίδι με ποταμόπλοια και τρένα στα Βαλκάνια. Στις μεσοπολεμικές αποθήκες καπνού, ο Ιωάννης Πασχαλιάς έχασε από τύφο το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του.

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ, οι ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αποσπάσματα από τη συγκλονιστική μαρτυρία του Ιωάννη Πασχαλιά, 102 χρόνια μετά το τέλος της ομηρίας. Στον ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Σερρών θα βρίσκεται η κόρη του Ιωάννη Πασχαλιά, Ελένη.

Συμμετέχει το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Παράδοσης Εγκώμιον» από το Βαμβακόφυτο Σερρών. Θα παίξουν ζωντανά οι μουσικοί: Κώστας Καραμάνης (γκάιντα, φλογέρα), Κώστας Κούνιος (κρουστά) και Σωτήρης Φεγκομίτης (έγχορδα).

Έρευνα – παρουσίαση: Λεωνίδας Κασάπης – Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 & 105.8
και στην ΕΡΤ Σερρών FM 96.4 & 101.5

 

Info:

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Οι όμηροι του Ποζάρεβατς – Από τις καπναποθήκες της Καβάλας στο κινηματοθέατρο Ορφέας»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Live Streaming: webradio.ert.gr/serres

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma.ert 

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi