«Οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» – Δύο εξαιρετικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ στο Πρώτο...

«Οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» – Δύο εξαιρετικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα 25.05.2019

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Δύο εξαιρετικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 25 Μαΐου 2019, ώρα 12:00 – 14:00

Δύο εξαιρετικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ -με σπάνια τεκμήρια για τους πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, παραμονή των Ευρωεκλογών, στις 12:00.

Σιμόν Βέιλ – Αρχείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το πρώτο ντοκιμαντέρ είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη Σιμόν Ζακόμπ-Βέιλ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και θα μεταδοθεί από τις 12:00 ώς τις 13:00. Οι ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία της Σιμόν από μικρή ηλικία, στο πατρικό σπίτι της στη Νίκαια της Γαλλίας, τον εκτοπισμό της σε ηλικία 17 χρόνων στο Άουσβιτς, το θάνατο των γονιών της και του αδελφού της, την απελευθέρωσή της από το στρατόπεδο του θανάτου και την εγγραφή της στη Νομική Σχολή του Παρισιού.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πορεία της μεταπολεμικά, τη συμμετοχή της Σιμόν στους κοινωνικές αγώνες και, ταυτόχρονα, παρακολουθεί την πορεία της μεταπολεμικής Ευρώπης πάνω στα ερείπια και στα θραύσματα που άφησε πίσω της η ναζιστική λαίλαπα.

Σιμόν Βέιλ – Aρχείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ανάμεσα στα μοναδικά ηχητικά τεκμήρια που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, είναι η δωδεκάλεπτη ομιλία της Σιμόν Ζακόμπ-Βέιλ για το Άουσβιτς, αλλά και ο λόγος που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κολέγιο της Ευρώπης, στην Μπριζ της Γαλλίας.

Επίσης, τρεις σημαντικοί Ευρωπαίοι πολίτες μιλούν για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη: η Katharina von Schnurbein εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ιρανός σκηνοθέτης Maziar Bahari και ο Βερολινέζος εκπαιδευτικός Dervis Hizarci.

Ουίνστον Τσόρτσιλ

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» θα μεταδοθεί από τις 13:00 ώς τις 14:00 και είναι αφιερωμένο σε 14 πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 14 προσωπικότητες που ο καθένας τους έπαιξε τον δικό του σημαντικό ρόλο στη μεταπολεμική Ευρώπη. Πρόκειται για τους: Κόνραντ Αντενάουερ, Γιόζεφ Μπεχ, Γιόχαν Βίλεμ Μπέγιεν, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νικόλ Φοντέν, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, Βάλτερ Χάλσταϊν, Ούρσουλα Χίρσμαν, Σίκο Μάνσχολτ, Ζαν Μονέ, Ρομπέρ Σουμάν, Πολ-Ανρί Σπάακ, Αλτιέρο Σπινέλι και Λουίζ Βάις.

Πρόκειται για 14 μαχητικούς Ευρωπαίους πολιτικούς, που χωρίς την ενεργητικότητα και την κινητοποίησή τους, δεν θα κυριαρχούσε η ειρήνη και η σταθερότητα που θεωρούμε δεδομένη στον κόσμο στον οποίο ζούμε. Από αντιστασιακοί μέχρι δικηγόροι, οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούσαν μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων με κοινά ιδανικά: μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη.

Ανάμεσα στα σπάνια ηχητικά τεκμήρια που θα μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι και τα εξής: Απόσπασμα από την ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 19 Σεπτεμβρίου 1946 στη Ζυρίχη, απόσπασμα από την ομιλία του Αλτσίντε ντε Γκάσπερι στο Στρασβούργο στις 12 Ιανουαρίου 1951, απόσπασμα από την ομιλία του Βάλτερ Χάλσταϊν στο Στρασβούργο στις 2 Μαρτίου 1953, απόσπασμα από την ομιλία του Σίκο Μάνσχολτ στις 10 Δεκεμβρίου 1968 στις Βρυξέλλες, η ομιλία του Ζαν Μονέ στο Στρασβούργο το 1951, η διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950, η ομιλία του Πολ-Ανρί Σπάακ στο Παρίσι στις 11 Δεκεμβρίου 1951, το απόσπασμα της ομιλίας του Αλτιέρο Σπινέλι στο Στρασβούργο στις 8 Ιουλίου 1981 και η ομιλία του Γιόζεφ Μπεχ στο Στρασβούργο το 1968.

Στο ντοκιμαντέρ για τους πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, Σοφία Ζουζέλη, Λεωνίδας Κασάπης και Φρόσω Παύλου.

Έρευνα-κείμενα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 !

Info

Σάββατο 25 Μαΐου 2019, ώρα 12:00-14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» – Δύο εξαιρετικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:http://www.facebook.com/protoprogramma

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi