Οι σφουγγαράδες της Καλύμνου στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 31.08.2019

Οι σφουγγαράδες της Καλύμνου στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 31.08.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Οι σφουγγαράδες της Καλύμνου»

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, ώρα 12:00-13:00

Κάλυμνος, 1950. Φωτογραφία: Δημήτρης Χαρισιάδης. Από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» αποχαιρετά το καλοκαίρι με ένα ιστορικό και λαογραφικό ταξίδι στην Κάλυμνο, στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και στη Δωδεκάνησο. Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στους σφουγγαράδες της Καλύμνου, θα μεταδοθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι από το Πρώτο Πρόγραμμα και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 13:00.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή παλαιών αλλά και νεότερων σφουγγαράδων στο νησί τους αλλά και μακριά από αυτό, στα ταξίδια τους σε ξένες θάλασσες και άγνωστους βυθούς. Οι σφουγγαράδες ξεδιπλώνουν τα μυστικά της δουλειάς τους, θυμούνται περιστατικά που τους έφεραν πολύ κοντά στον θάνατο, συγκρίνουν τις πρακτικές και τεχνικές αλίευσης σφουγγαριών όπως εξελίχθηκαν με την πάροδο των χρόνων και καταθέτουν τις αναμνήσεις τους, όλες σμιλεμένες από αρμύρα και ιδρώτα και ποτισμένες με τη μυρωδιά της θάλασσας.

Στο φόντο των αφηγήσεων αυτών η καθημερινότητα των κατοίκων της Καλύμνου, των γυναικών που αποχαιρετούσαν τους άντρες τους στο λιμάνι και πρόσμεναν με αγωνία κάποιο γράμμα από τα ξένα, τα έθιμα και οι παραδόσεις του νησιού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον χορό του μηχανικού, ανιχνεύοντας τις απαρχές και την παγίωσή του στη χορευτική παράδοση του νησιού.

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ακούγονται σπάνιες ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε το Λύκειο Ελληνίδων στην Κάλυμνο με ερμηνευτές κατοίκους του νησιού, που τραγουδούν την ξενιτειά και τον γάμο, τον πόνο και τη χαρά. Αποσπάσματα από το διήγημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα «Οι σφουγγαράδες» διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Κεσίλογλου.

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Οι σφουγγαράδες της Καλύμνου»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi