«Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 22.06.2019

«Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 22.06.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν – Στη σκιά του Τερεζίενσταντ»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Το  δεύτερο και τελευταίο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ με θέμα τον «Εκτοπισμό», που ετοίμασε η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», θα μεταδοθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 12:00, από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το ντοκιμαντέρ αυτό, που υλοποιείται με την επιστημονική συμβολή του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Καρόλου της Πράγας, επικεντρώνεται στο στρατόπεδο του Τερεζίενσταντ της Τσεχίας. Ένα στρατόπεδο που οι ναζί το διαφήμιζαν ως «Η Πόλη των Εβραίων» και που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα διαμετακομιστικό κέντρο για τα στρατόπεδα του θανάτου της Ανατολικής Ευρώπης.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Καρόλου της Πράγας, Καταρζίνα Κράλοβα, ξεδιπλώνει όλη την ιστορία του γκέτο από τον 19ο αιώνα και αργότερα και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς συνδέεται με την Ελλάδα, καθώς και για τους Έλληνες που εκτοπίστηκαν εκεί.

Παράλληλα, οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ένα μοναδικό τεκμήριο: την ιστορία των δίδυμων Ιρένε Χίζμε και Ρενέ Σλότκιν, όπως την αφηγούνται οι ίδιοι, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στο Τερεζίενσταντ και αργότερα στο Άουσβιτς, όπου υποβλήθηκαν σε ιατρικά πειράματα από τον Μένγκελε.

Καλεσμένος στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος, ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς, ο οποίος υποδύεται τον ναζί διοικητή στρατοπέδου του Τερεζίενσταντ στην παράσταση «Himmelweg» (Ο δρόμος για τον ουρανό), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Επίσης, θα ακουστούν οι μαρτυρίες των εκτοπισμένων: Εμμανουέλ Τανέι, Νταβίντ Μπέργκμαν, Έντουαρντ Άντλερ, Φραντς Βόλφαχρτ, Μπένζαμιν Μιντ, Μπένζαμιν Φερέντζ, Μπόλεσλαβ Μπροντέσκι, Χάιμ Ένγκελ, Άλαν Ζιμ και Άρον Ντέρμαν.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Επιστημονική επιμέλεια: Καταρζίνα Κράλοβα

Αφηγήσεις: Νίκος Ψαρράς

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 

Info:

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν – Στη σκιά του Τερεζίενσταντ»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:http://www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:  http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi