Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Οι γυναίκες γιορτάζουν στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Οι γυναίκες γιορτάζουν στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 

Οι γυναίκες γιορτάζουν στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, το Δεύτερο Πρόγραμμα, το Τρίτο Πρόγραμμα και το Kosmos έχουν σχεδιάσει μια σειρά αφιερωματικών εκπομπών, με στόχο να αναδείξουν την πολυσήμαντη προσφορά των γυναικών, αλλά και τους πολλαπλούς ρόλους που είχαν, έχουν και θα έχουν στην κοινωνία και στους οποίους ανταπεξέρχονται καθημερινά με επιτυχία!

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πόσο αποκαλυπτικό είναι το ελληνικό τραγούδι για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία; Από τη μάνα, την ηρωίδα, την «ελαφρών ηθών», την «ωραία», στην ερμηνεύτρια, τη συνθέτρια, τη στιχουργό, τη δημιουργό. Αυτές και άλλες ιστορίες στο πρόγραμμα του Δεύτερου, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

09:00-10:00 «Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος», στην εκπομπή της Μαρίας Κοζάκου.
Υπάρχουν τραγούδια σεξιστικά; «Ποτέ γυναίκα στη ζωή να μην πιστέψεις», «αφού στον κόσμο λιγοστές είν’ οι κυρίες», «είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω», «ο άντρας που θα παντρευτώ θα είναι από σόι», «η γυναίκα μου η μουρμούρα» και πολλές ακόμα μη πολιτικώς ορθές ιστορίες στο «Τρανζίστορ».

11:00-12:00 «Οι γυναίκες τραγουδοποιοί στο ελληνικό τραγούδι», στην εκπομπή της Ελένης Γιαννοπούλου.
Από την Αρλέτα έως τη Monika και από τη Λένα Πλάτωνος έως τη Nalyssa Green, οι γυναίκες δημιουργοί ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και φωτίζουν τη «θηλυκή» πλευρά της μουσικής.

12:00-14:00 «Οι πρωταγωνίστριες των τραγουδιών», στην εκπομπή του Μιχάλη Γελασάκη.
Από τη Μαριάνθη των ανέμων και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ μέχρι τη Στέλλα και τη Μαίρη Παναγιωταρά, από τη Φανή μέχρι τη Βασιλική και από τη Θυμιούλα τη μαυρομάτα μέχρι την Κική που κάθε βράδυ κάνει ό,τι μπορεί…

15:00-16:00 «Η γυναίκα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική», στην έκτακτη εκπομπή της Δήμητρας Κόχιλα.
Η γυναίκα ως μάνα, ηρωίδα, σύζυγος και αδελφή. Η γυναίκα που ακολουθεί τους κλέφτες στον κίνδυνο, γίνεται και η ίδια ηρωίδα. Στον έρωτα και στον γάμο, κυριαρχεί η παρουσία της μάνας. Άλλη όμως πιο ντροπαλή, εκφράζεται με χαριτωμένο τρόπο την ερωτική ανησυχία που τη βασανίζει: «Μάνα στη μέση δε χωρώ, στην άκρη δεν κοιμούμαι…».

17:00-18:00 «Γυναίκες ηθοποιοί τραγουδούν», στην εκπομπή του Κώστα Θωμαΐδη.
Τι συνδέει τη Σοφία Λόρεν, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Φανή Αρντάν, την Ντόρις Ντέι, τη Δέσπω Διαμαντίδου, τη Μελίνα Μερκούρη, την Τζένη Καρέζη, την Μπριζίτ Μπαρντό; Το τραγούδι! Στις «Πλανόδιες Μουσικές» του Κώστα Θωμαΐδη.

19:00-20:00 «Γυναικοκρατία» του Δημήτρη Βυζάντιου.
Έργο του 1841 όπου ο «Θεόφιλος» του ελληνικού θεάτρου σατιρίζει τη γλωσσική πανσπερμία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και τα «ελεύθερα ήθη» της εποχής. Ραδιοφωνική ηχογράφηση του 1977, σε σκηνοθεσία Άλκη Ζερβού.
Παίζουν: Κ. Λαμπροπούλου, Γ. Χριστόπουλος, Χ. Διαβάτη, Ξ. Ζερβού, Ν. Τσακίρογλου, Μ. Παπακωνσταντίνου κ.ά. Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη.

20:00-21:00 «Γυναίκες συνθέτουν – γυναίκες τραγουδούν», στην εκπομπή του Νίκου Αϊβαλή.
Μία ώρα με τραγούδια που τη μουσική τους έγραψαν αγαπημένες Ελληνίδες συνθέτριες, τραγουδοποιοί ή/και ερμηνεύτριες της εποχής μας. Παραγωγή – παρουσίαση: Νίκος Αϊβαλής.

21:00-22:00, «Σερσέ λα Φαμ». Γυναίκα και Ρεμπέτικο, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.
Από Δευτέρα 8/3 έως και Πέμπτη 11/3. Σειρά τεσσάρων επεισοδίων αφιερωμένη σε όλη η διαδρομή της γυναίκας στην κοινωνία, στα πάλκα και τη δισκογραφία του ρεμπέτικου. Μπορεί οι… «τρελές» και «άπιστες» να περισσεύουν, αλλά υπάρχουν και οι «χειραφετημένες», οι γυναίκες που ξοδεύουν οι ίδιες, οι γυναίκες που «τα τρώνε» από κάποιους άντρες, οι γυναίκες που μιμούνται τη συμπεριφορά των ανδρών, ακόμα και οι γυναίκες που κινούνται σε εξαιρετικά προωθημένα ερωτικά πρότυπα.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Διονύσης Μαλλούχος στην εκπομπή του Πρώτος Όροφος, το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 14:30, θα μεταδώσει δύο συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, που μεταδόθηκαν απευθείας ραδιοφωνικά από το Τρίτο, με την καταξιωμένη Ζωή Ζενιώδη στη διεύθυνση και τη διακεκριμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη ως σολίστ.

Θα μεταδοθούν έργα των Τζιάκομο Πουτσίνι, Μαξ Ρέγκερ, Έντουαρντ Έλγκαρ, Γκούσταβ Μάλερ, Πιέτρο Μασκάνι και Άντον Αρένσκι και ένα από τα πιο εκστατικά τραγούδια του Γάλλου συνθέτη, οργανίστα, πιανίστα και δασκάλου Γκαμπριέλ Φωρέ, το ονειρικό «Après un rêve» (Μετά από ένα όνειρο).

Θα ακούσουμε, επίσης, «Τα 4 τελευταία τραγούδια» του Ρίχαρντ Στράους, από ηχογράφηση της τελευταίας συναυλίας που έδωσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με κοινό πριν από την πανδημία. Σολίστ η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη. Στο πόντιουμ η Ζωή Ζενιώδη. Οι ακροατές θα ακούσουν και τις μεταφράσεις που επιμελήθηκε η ποιήτρια, μεταφράστρια, μετζοσοπράνο και ραδιοφωνική παραγωγός του Τρίτου, Λένια Ζαφειροπούλου, στην ποίηση των Hesse και Eichendorff, που μελοποίησε ο συνθέτης.

«WOMEN IN MUSIC»
Η EBU συνεχίζει και φέτος την πρωτοβουλία, που οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2020, με τίτλο «Women in Music», τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, κινούνται τα δύο αφιερώματα, που επιμελείται και παρουσιάζει για το Τρίτο Πρόγραμμα η Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Δευτέρα 08.03.2021 (21:10-22:30)

«EBU Συναυλίες Δίχως Σύνορα» – Βρετανία
Η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC υπό τη διεύθυνση του Stefan Solyom, παρουσιάζουν τα εξής έργα: Elisabetta Brusa: Firelights, έργο 13, Germaine Tailleferre: Μπαλάντα για πιάνο και ορχήστρα, Victoria Borisova-Ollas: The Kingdom of Silence, Judith Weir: Heroic Strokes of the Bow

Τρίτη 09-03-2021 (21:10-22:30)

«Δωμάτιο 432»
Φιλοξενούμενοι: Hyunjong Reents-Kang (βιολί), Ingolf Turban (βιολί), Isabel Charisius (βιόλα), Patrick Demenga (τσέλο), Thomas Demenga (τσέλο), Hiroko Sakagami (πιάνο)
Το πρόγραμμα: Imogen Holst: Κουιντέτο για έγχορδα, Fanny Mendelssohn: Τρίο με πιάνο σε ρε ελάσσονα έργο 11, Amy Marcy Cheney Beach: Κουιντέτο σε φα δίεση ελάσσονα έργο 67.

Πέμπτη 11-03-2021 (21:10-23:00)

«Ο Αφηρημένος Ταχυδρόμος»
Μουσικό γράμμα από τις 26 Οκτωβρίου 2018 με την Ορχήστρα Δωματίου της Βέρνης υπό τη διεύθυνση της Graziella Contratto. Το πρόγραμμα: Dame Ethel Smyth: Κοντσέρτο για Βιολί και Κόρνο σε λα μείζονα (σολίστ Agata Raatz, βιολί – Zora Slokar, κόρνο), Gabrielle Brunner: Έξι Εικόνες για Ορχήστρα (πρεμιέρα), Louise Dumont Farrenc: Συμφωνία αρ.3 σε σολ ελάσσονα έργο 36.

Παρασκευή 12-03-2021 (21:10-22:30)

«EBU Συναυλίες Δίχως Σύνορα» – Σουηδία
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Σουηδικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση της Cathrine Winnes, παρουσιάζουν τα εξής έργα: Grazyna Bacewicz: Εισαγωγή, Clara Schumann: Allegro maestoso, πρώτο μέρος από το Κοντσέρτο για Πιάνο σε λα ελάσσονα έργο 7 (Téres Löf, πιάνο), Fanny Mendelssohn: Εισαγωγή σε ντο μείζονα, Lili Boulanger: «D’un soir triste», Dame Ethel Smyth: «The Wreckers – On the Cliffs of Cornwall» (Πρελούδιο από την Δεύτερη Πράξη), Signe Lund: Πρώτο μέρος από το Κοντσέρτο για πιάνο έργο 63 (σολίστ: Ingrid Andsnes, πιάνο), Kaija Saariaho: Misterioso, από το έργο «Nymphea Reflection», Helena Munktell: Bränningar (Δαμάζοντας τα Κύματα), έργο 19, συμφωνικό ποίημα.

«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΝΘΕΤΡΙΩΝ»

Δευτέρα 08.03.2021
(10:00) Hildegard von Bingen – (14:55) Francesca Caccini – (18:25) Barbara Strozzi – (22:25) Louise Farrenc

Τρίτη 09.03.2021
(10:00) Cécile Chaminade – (14:55) Emilie Mayer – (18:25)   Clara Schumann – (22:25) Amanda Maier

Τετάρτη 10.03.2021
(10:00)  Fanny Mendelssohn  – (14:55)  Dame Ethel Smyth – (18:25)  Hilda Sehested – (22:25) Amy Beach

Πέμπτη 11.03.2021
(10:00)  Lili Boulanger – (14:55) – Kaija Saariaho (18:25) Elizabeth Maconchy – (22:25) Phyllis Tate

Παρασκευή 12.03.2021
(10:00) Else Marie Pade – (14:55) Sofia Gubaidulina – (18:25) Ruth Crawford-Seeger – (22:25) Unsuk Chin

 KOSMOS

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Kosmos παρουσιάζει ένα ολοήμερο αφιέρωμα με:

  • Αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων για τις γυναίκες από τις παραγωγούς του σταθμού. Μια ανθολογία που επιμελήθηκαν η Γιώτα Κοτσέτα, η Δήμητρα Κακαουνάκη και η Ρουμπίνη Σταγκουράκη.
  • Αναφορές των εκπομπών, από τις 08:00 έως τις 24:00, σε γυναίκες μουσικούς από διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, που είχαν και έχουν σημαντική κοινωνική δράση για τα δικαιώματα και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, μέσα από τα τραγούδια τους, αλλά όχι μόνο: Nina Simone (ΗΠΑ), Miriam Makeba (Ν.Αφρική), Oumou Sangare (Μάλι), Liraz (Ιράν), Souad Massi (Αλγερία), La Dame Blanche (Κούβα), Joan Baez (ΗΠΑ).Οι γυναίκες που κάνουν καλύτερο τον Kosmo!