«Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος ...

«Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων» στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 12.01.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων»
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα, παρουσιάζει το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων».

Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, στις 13:00.

Η ιστορία του Γυμνασίου Θηλέων Άρτας αντικατοπτρίζει την ιστορία μιας επαρχιακής πόλης κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και, ιδιαίτερα, στους χρόνους της Μεταξικής δικτατορίας αλλά και αργότερα, τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, τότε που το ελληνικό κράτος προσπαθούσε να ασκήσει εθνική εκπαιδευτική πολιτική πάνω στα θραύσματα της τραυματισμένης συλλογικής μνήμης.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ξετυλίγεται η ιστορία παράνομων ερώτων των μαθητριών με αγόρια του Γυμνασίου Αρρένων και πλήθος άλλων περιστατικών ως απόρροια της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί η επαρχιακή κοινωνία προς τα νεαρότερα μέλη της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το πλαίσιο των κατασταλτικών μηχανισμών που διαθέτει και εφαρμόζει το ελληνικό κράτος απέναντι στους μαθητές τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά όσο και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.

Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε πρωτογενές υλικό μέσα από τα τεκμήρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους νομού Άρτας και το Αρχείο του σχολείου.

Την ιστορία του Γυμνασίου Θηλέων Άρτας ξετυλίγει ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος, ενώ ακούγονται και μαρτυρίες μαθητριών του Θηλέων των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi