#ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου (και) το Σαββατοκύριακο |10 & 11.12.2022

#ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου (και) το Σαββατοκύριακο |10 & 11.12.2022

#ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου (και) το Σαββατοκύριακο 

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου

Το Σαββατοκύριακο στο Δεύτερο Πρόγραμμα έρχεται με μοναδικές συναυλίες, αφιερώματα, ειδικές μουσικές εκπομπές και συνεντεύξεις που θα συζητηθούν.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 08:00, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Άλκη Αλκαίο, η Λίτσα Τότσκα στην εκπομπή «Έχει η ζωή γυρίσματα» παρουσιάζει «Δύο ποιητές, δύο στιγμές σημαδιακές». Ο Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάνει το Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου 1963. Μερικές δεκαετίες αργότερα, την ίδια μέρα, το 2012, ο Άλκης Αλκαίος ολοκληρώνει την επίγεια διαδρομή του. «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν αν η πνοή λιγόστευε;» αναρωτήθηκε ο Σεφέρης στην ιστορική ομιλία του παραλαμβάνοντας την ύψιστη διάκριση. «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι» θ’ αναζητάμε το αποκούμπι της.

Ο Στάθης Δρογώσης στην  «Αντέλμα», στις 17:00, θα βάλει έξι διλήμματα στους ακροατές. Έξι «ζευγάρια» τραγουδιών από καλλιτέχνες που τους συνδέει το ύφος τους και η διαδρομή τους. Και ποιος δεν έχει κληθεί να διαλέξει στο υποθετικό ερώτημα: «Τρύπες ή Σπαθιά», «Σωκράτης ή Θανάσης», «Παύλος ή Θείος Νώντας». Θα διαβαστούν και αποσπάσματα κριτικών και βιογραφικών άρθρων σε μια εκπομπή παιχνιδιάρικη.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 13:30, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 θα μεταδώσει τη συναυλία-αφιέρωμα, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Η Μικρασία της Κυρά-Δόμνας». Μια παράσταση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στα δέκα χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου, με την επιμέλεια και συμμετοχή συνεργατών και μαθητών της. Στην παρουσίαση η Δήμητρα Κόχιλα.

Στις 16:00, ανοίγει ένα ακόμα «Μουσικό Κουτί στο Δεύτερο» με τον Νίκο Μακράκη. Ποιες είναι οι δύο αγάπες που πολεμούν στο «ρίσκο» του Νίκου Πορτοκάλογλου; Γιατί ήταν αγχωμένος ο Βασίλης Καζούλης;  Ποιος καλεσμένος αποσυντόνιζε τις πρόβες με τα αστεία του; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα με τραγούδια γεμάτα από εκπλήξεις και ανατρεπτικές εκτελέσεις.  Γιατί το μουσικό κουτί είναι σχολείο αλλά και παιδική χαρά.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Με προσωπικές αναμνήσεις από την γνωριμία μαζί του, με ηχητικά ντοκουμέντα από τους δύο «αποχαιρετισμούς» του (1984 και 2002) οι «Ιστορίες κλασικού ραδιοφώνου», στις 20:00, με τον Παντελή Σιβρή, «φιλοτεχνούν» ένα συναισθηματικά φορτισμένο πορτραίτο του κορυφαίου ερμηνευτή και δημιουργού που άφησε το ισχυρό του στίγμα στο ελληνικό τραγούδι.

Στις 22:00, η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» συζητούν με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη για τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Σχολή Σταυράκου, την σύλληψη του και τον εκτοπισμό του στην Γυάρο ως πολιτικός κρατούμενος, το ντοκιμαντέρ που γύρισε μέσα στην Δικτατορία και την προβολή του στην Γαλλία, την συνεργασία του με τον Αγγελόπουλο και τον Γαβρά και τα σχέδια του για το μέλλον.

_______________________________

Info

Σαββατοκύριακο στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

Σάββατο 10 Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program