Πάσχα στο Πρώτο Πρόγραμμα με γιορτινή διάθεση και κέφι – Από τα...

Πάσχα στο Πρώτο Πρόγραμμα με γιορτινή διάθεση και κέφι – Από τα προσφυγικά σε ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα | 01-02.05.2021

Πάσχα στο Πρώτο Πρόγραμμα με γιορτινή διάθεση και κέφι 
Από τα προσφυγικά σε ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλο Σάββατο 1η & Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου 2021

Το Πρώτο Πρόγραμμα γιορτάζει την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα με ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 1η Μαΐου 2021, αμέσως μετά την Ανάσταση, ξεκινά η τρίωρη μουσική εκπομπή με τίτλο «Από τα προσφυγικά στο πάλκο». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα λαϊκά πάλκα της Αθήνας και του Πειραιά από το 1950 μέχρι και τη δεκαετία του 1980.

Βασικοί ήρωες αυτού του μουσικού ταξιδιού μέσα στο χώρο και το χρόνο είναι δύο πρόσφυγες: Η Ευτυχία από το Μελί, μοδίστρα στο επάγγελμα και ο Αντρέας από το Καραμπουρνού, οργανοποιός πάππου προς πάππον. Η Ευτυχία και ο Αντρέας μένουν στα προσφυγικά της Κοκκινιάς και, συγκεκριμένα, στον συνοικισμό «Γερμανικά». Παντρεύτηκαν το 1946 και απέκτησαν τρία παιδιά: Την Κικίτσα, τον Πανάγο και τον Σταυρή. Το βράδυ της Ανάστασης του 1952 ο Αντρέας παίρνει την Ευτυχία και πάνε να διασκεδάσουν στην «Τριάνα του Χειλά».

Από εκεί ξεκινά και το μουσικό ταξίδι για τους ακροατές του Πρώτου Προγράμματος. Λαϊκά πάλκα και τραγουδιστές, χώροι και άνθρωποι: Το «Ροσινιόλ», το μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού», τα «Δειλινά», το «Φαληρικόν», η «Μαντουμπάλα», τα «Ξημερώματα», η «Φραγκοσυριανή», το «Χάραμα» και, φυσικά, η Μαρίκα Νίνου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Αργότερα, στη δεκαετία του ’70 και του ’80, τα παιδιά του Αντρέα και της Ευτυχίας θα περιηγηθούν σε άλλα πάλκα και σε άλλες γειτονιές, κουβαλώντας όμως το συναίσθημα και την ανοιχτή καρδιά των ανθρώπων στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, επιβεβαιώνοντας ότι «τα πιο ωραία λαϊκά στα σπίτια τα προσφυγικά τα είχαμε χορέψει».

Ιδέα-κείμενα: Θωμάς Σίδερης

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης-Έλενα Φαληρέα

Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου (18:00 -21:00).

Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 10:00 έως τις 14:00 η εκπομπή «Πασχαλιά στο Πρώτο», με τον Γιώργο Νερούτσο μάς μεταφέρει στο χωριό που ο κορονοϊός δεν μας άφησε να πάμε για να παραμείνουμε υγιείς. Ετοιμάζουμε τον οβελία, δοκιμάζουμε μεζέδες, χορεύουμε, γλεντάμε.

Ακολουθεί στις 14:05 η Μαρία Κονταξή με την Κάτια Αντωνιάδου «Παρέα με φίλους». Στο στούντιο του Πρώτου θα βρίσκονται δύο λαϊκές μπάντες που θα σας κρατήσουν συντροφιά στο αναστάσιμο τραπέζι για τέσσερις ολόκληρες ώρες. Μια πασχαλιάτικη γιορτή, μια συναυλία στα χρώματα της άνοιξης με ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια με τους Ιουλία Καραπατάκη, Άγη Παπαναγιώτου, Αντρέα Παππά, Νίκο Φάρφα και τα συγκροτήματά τους.

Μη χάσετε το ραδιοφωνικό πασχαλιάτικο ραντεβού  σας με το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 

Info

Μεγάλο Σάββατο 1η και Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου 2021

Εκπομπές: «Από τα προσφυγικά στο πάλκο», «Πασχαλιά στο Πρώτο», «Παρέα με φίλους»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert