Πρώτο Πρόγραμμα – «Αφύλαχτη Διάβαση» 03.06.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – «Αφύλαχτη Διάβαση» 03.06.2017

«Αφύλαχτη Διάβαση»

 «To Kojo είναι ακόμη εδώ»

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017, ώρα 12:00-13:00

sideris 2 (1)

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους πρόσφυγες Γεζίντι, έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 3 Ιουνίου 2017 και ώρα 12:00.

Οι συγκλονιστικές παράλληλες αφηγήσεις τριών γυναικών που βγήκαν ζωντανές από τις στάχτες του χωριού Kojo στο Βόρειο Ιράκ, όταν στρατιώτες του ISIS το ισοπέδωσαν και το μετέτρεψαν σε ομαδικό τάφο: της Nadia Murad, της Farreda Abbas και της Amsha Khalaf.

H σφαγή στο Kojo άρχισε ένα απόγευμα του Αυγούστου του 2014. Η αυτοκινητοπομπή του ISIS πέρασε γρήγορα τον ξεροπόταμο που οριοθετεί ανατολικά το χωριό, το οποίο βρισκόταν ήδη σε πολιορκία. Από τους 1.700 κατοίκους του χωριού, οι στρατιώτες σκότωσαν περισσότερους από 1.000. Όλους τους άντρες και δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Όσες γυναίκες επέζησαν της σφαγής, απήχθησαν από τους στρατιώτες και οδηγήθηκαν στα ερωτικά σκλαβοπάζαρα του ISIS. Η Nadia Murad, η Farreda Abbas και η Amsha Khalaf κατάφεραν να ξεφύγουν.

«Φτάσαμε πολύ αργά. Υπήρχαν παντού πτώματα. Καταφέραμε να απομακρύνουμε δύο ανθρώπους που ήταν ακόμα ζωντανοί, όλοι οι άλλοι είχαν σκοτωθεί», θυμάται ο Mohsen Tawual, μαχητής των Γεζίντι.

Η Nadia Murad, σήμερα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από το human trafficking, είδε όλους τους δικούς της ανθρώπους να πέφτουν νεκροί στις 7 Αυγούστου 2014. Σχεδόν, τρία χρόνια μετά, επέστρεψε τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 στο Kojo, αντιμέτωπη με τους εφιάλτες της.

Η Farreda Abbas αποφάσισε να ενημερώσει τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών για τη σφαγή του Kojo αλλά και τη γενοκτονία των Γεζίντι. Η Farreda Abbas δέχθηκε να μιλήσει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την ημέρα που ενημέρωνε το  Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας για τη θηριωδία του 2014.

Η Amsha Khalaf ζει σήμερα στη δομή του Σκαραμαγκά. Ήρθε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017. Σ’ ένα στούντιο του 3ου ορόφου ξεδίπλωσε τις πτυχές της ζωής της, πριν και μετά τη σφαγή. Η Amsha Khalaf έχασε 40 μέλη της οικογένειάς της.

Τις αφηγήσεις των τριών γυναικών συνοδεύει με το σάζι του, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς του Ιράκ, ο Atoo Khalaf, ο οποίος θα παίξει ζωντανά κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Καλεσμένοι στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος, ο ιστορικός ερευνητής Toni Breidel και ο γεωπολιτικός αναλυτής Τριαντάφυλλος Καρατράντος.

sideris 1 (1)

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert