ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Από τη Μουσιωτίτσα στα Καλάβρυτα» 21.12.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Από τη Μουσιωτίτσα στα Καλάβρυτα» 21.12.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Από τη Μουσιωτίτσα στα Καλάβρυτα»

Οι παράλληλες πορείες της Μεραρχίας Εντελβάις

και της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12:00-14:00

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, ένα δίωρο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, από τις 12:00 έως τις 14:00, για τα ολοκαυτώματα επί ελληνικού εδάφους από τους ναζί κατακτητές το δεύτερο μισό του 1943, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Οι παράλληλες πορείες της Μεραρχίας Εντελβάις στην Ήπειρο και της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών στην Πελοπόννησο και τα ανείπωτα εγκλήματά τους σε βάρος μικρών χωριών και κωμοπόλεων της ελληνικής υπαίθρου, έρχονται στο φως μέσα από τις σπαραχτικές προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων που επιβίωσαν από τη ναζιστική λαίλαπα.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» ξετυλίγονται με χρονολογική σειρά τα ολοκαυτώματα της Μουσιωτίτσας στις 25 Ιουλίου 1943, του Κομμένου στις 16 Ιουλίου 1943, των Λιγκιάδων στις 3 Οκτωβρίου 1943 και, τέλος, των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, εστιάζοντας στη δολοφονική δράση των ναζιστικών μεραρχιών του θανάτου στις ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές της Ηπείρου και της Πελοποννήσου και αναζητώντας τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν ποτέ, 76 χρόνια αργότερα. Σημειώνεται, ότι οι προφορικές μαρτυρίες των επιζώντων από τα Καλάβρυτα στο προγραμματισμένο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της 14ης Δεκεμβρίου 2019 δεν μεταδόθηκαν λόγω έκτακτης πολιτικής επικαιρότητας.

Για τη δράση της Μεραρχίας Εντελβάις και της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίζεται στην ιστορική έρευνα του φιλολόγου και συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου και στην ιστορική έρευνα του Χέρμαν Φρανκ Μάγερ, όπως καταγράφηκε στο βιβλίο του «Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα».

Ακούγονται οι προφορικές μαρτυρίες των Δημητρίου Δήμου (Μουσιωτίτσα), Δήμητρας Αποστόλου (Κομμένο), Παναγιώτη Παπούσκα (Λιγκιάδες) και Ειρήνης Λεχουρίτη, Νικολάου Κολιόπουλου και Γιώργου Δημόπουλου (Καλάβρυτα). Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Παναγιώτης Παπούσκας ήταν μωρό στη σφαγή των Λιγκιάδων. Οι ναζί στρατιώτες σκότωσαν τη μητέρα του την ώρα που τον θήλαζε και τον ίδιο τον τραυμάτισαν με την ξιφολόγχη, με τα ίχνη του τραύματος να παραμένουν ακόμα ορατά.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8

Info

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12:00-14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Από τη Μουσιωτίτσα στα Καλάβρυτα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi