Πρώτο Πρόγραμμα: ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ – «Από το Σινεμασκόπ στα Επίκαιρα: Το κινηματογραφικό σύμπαν...

Πρώτο Πρόγραμμα: ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ – «Από το Σινεμασκόπ στα Επίκαιρα: Το κινηματογραφικό σύμπαν του Νίκου Μπιλιλή» 26.02 & 5.03.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Από το Σινεμασκόπ στα Επίκαιρα: Το κινηματογραφικό σύμπαν
του Νίκου Μπιλιλή»

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου 2021, ώρα 15:00-16:00

Η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση», παρουσιάζει ένα συναρπαστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την κινηματογραφική Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, της γερμανικής κατοχής αλλά και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί σε δύο μέρη, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, από 15:00 έως 16:00.

Με οδηγό τον 96χρονο σήμερα παλαίμαχο κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή και τη γλαφυρή του αφήγηση, οι ακροατές ταξιδεύουν στο «Παλλάς», στο «Πατέ», στο «Αττικόν» και στις κατοχικές κινηματογραφικές αίθουσες «Soldaten Kino» και «Frontbuhne». Αλλά και στις προσφυγικές γειτονιές της πόλης, στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στο «Κουρσάλ» με φόντο τον εκτοπισμό της εβραϊκής κοινότητας.

Ο Νίκος Μπιλιλής, θυμάται πρόσωπα και γεγονότα: τον συμμαθητή του και μετέπειτα φιλόλογο και πεζογράφο Γιώργο Ιωάννου και τον κινηματογραφικό συνέταιρό του Ιζάκ Σεγούρα που θανατώθηκε στο Άουσβιτς. Θυμάται ακόμα, την αυτοσχέδια μηχανή προβολής που έφτιαξε και τις ταινίες που έδειχνε στους πιτσιρικάδες της γειτονιάς του, τα φιλμ που πουλούσε με τις οκάδες στις βιοτεχνίες της πόλης, την πρώτη μηχανή λήψης που έφτιαξε με περίβλημα έναν γκαζοτενεκέ. Ένα σύμπαν μοναδικό, ένα «Σινεμά ο Παράδεισος», άλλοτε στην πλατεία Συντριβανίου και άλλοτε στον Βαρδάρη.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8

Info

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου & Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, ώρα 15:00- 16:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

«Από το Σινεμασκόπ στα Επίκαιρα: Το κινηματογραφικό σύμπαν του Νίκου Μπιλιλή»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi