Πρώτο Πρόγραμμα: «ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ» – H δικτατορία στην Ελλάδα μέσα από τα...

Πρώτο Πρόγραμμα: «ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ» – H δικτατορία στην Ελλάδα μέσα από τα αρχεία της Ντόιτσε Βέλε και της Ουγγρικής τηλεόρασης | 21 & 23.04.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
«ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ»

H δικτατορία στην Ελλάδα μέσα από τα αρχεία της Ντόιτσε Βέλε και της Ουγγρικής τηλεόρασης

Ημερομηνίες μετάδοσης: Τετάρτη 21 και Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ώρα 15:00-16:00

Έλληνες μετανάστες κατά της χούντας
Ο Παύλος Μπακογιάννης στο στούντιο του ραδιοσταθμού του Μονάχου, ενώ διαβάζει ένα από τα άρθρα του που τόσο ενόχλησαν τη χούντα


Δύο
μοναδικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ, αφιερωμένα στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, θα μεταδώσει το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την Τετάρτη 21 Απριλίου και την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, από 15:00 έως 16:00.

Στο πρώτο ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί σε έκτακτη εκπομπή της «Αφύλαχτης Διάβασης» την Τετάρτη 21 Απριλίου, ξετυλίγεται η ζοφερή περίοδος της επταετίας μέσα από 15 σπάνια ηχητικά τεκμήρια όπως μεταδόθηκαν από τη Ντόιτσε Βέλε, κυρίως το διάστημα από το 1968 έως και το 1975. Μεταξύ άλλων, ακούγονται οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κάρολου Παπούλια, του Παύλου Μπακογιάννη,  του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, του αντιστράτηγου Δημήτρη Αλευρομάγειρου, του καθηγητή Βασίλη Φίλια, του Γερμανού διπλωμάτη Πέτερ Λίμπουργκ καθώς και ένα απόσπασμα από τον λόγο που εκφώνησε στα γερμανικά συνδικάτα ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1968.

Φωτογραφικό υλικό όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Λαϊκός Αγώνας» της Βουδαπέστης, το 1968
Φωτογραφικό υλικό όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Λαϊκός Αγώνας» της Βουδαπέστης, το 1968

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί από την «Αφύλαχτη Διάβαση» την Παρασκευή 23 Απριλίου, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά από τις συχνότητες της ΕΡΤ αποσπάσματα από τη συναυλία που έδωσε η Ντόρα Γιαννακοπούλου το 1968 στη Βουδαπέστη με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε την ίδια χρονιά από την ουγγρική τηλεόραση. 53 χρόνια μετά, η ΕΡΤ μεταδίδει αποσπάσματα από εκείνη τη συναυλία όπως ακριβώς καταγράφηκε από το τηλεοπτικό συνεργείο και αποτυπώθηκε σε μαγνητοταινία, η οποία βρίσκεται στο ιδιωτικό αρχείο του Γιάννη Ράπτη που ζει μόνιμα στη Βουδαπέστη.

Info

Τετάρτη 21 και Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, ώρα 15:00-16:00

«Αφύλαχτη διάβαση»

H δικτατορία στην Ελλάδα μέσα από τα αρχεία της Ντόιτσε Βέλε και της Ουγγρικής τηλεόρασης

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert