ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Η χολέρα στη Σύρο και ο “Βαρδιάνος...

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Η χολέρα στη Σύρο και ο “Βαρδιάνος στα σπόρκα”» | Παρασκευή 01.10.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Η χολέρα στη Σύρο και ο “Βαρδιάνος στα σπόρκα”»

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021, ώρα 15:00-16:00

Ένα συναρπαστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τις μολυσματικές ασθένειες και τις επιδημίες που έπληξαν την Ελλάδα αλλά και τις μεσογειακές χώρες το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μεταδίδει η «Αφύλαχτη Διάβαση», την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021, στις 15:00, στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Με αφορμή την επιδημία στη Σύρο το 1850 και τη συγγραφή του διηγήματος «Βαρδιάνος στα σπόρκα» από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, 40 χρόνια αργότερα, ξετυλίγεται η μολυσματική ταυτότητα του προπερασμένου αιώνα μέσα από τους αλλεπάλληλους επιδημικούς κύκλους.

Με γραπτά τεκμήρια από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρακολουθούμε τις προσπάθειες του τότε ελληνικού κράτους να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και να περιορίσει τη μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για την προστασία του γενικού πληθυσμού. Προκαλεί εντύπωση ότι το πλέγμα μέτρων προστασίας θυμίζει αρκετά και σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται τα μέτρα προφύλαξης από τον Covid-19, 170 χρόνια αργότερα.

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Info

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Παρασκευή 01.10.2021, ώρα 15:00-16:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η χολέρα στη Σύρο και ο “Βαρδιάνος στα σπόρκα”»

Live streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi