ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Η βεντέτα του 1906 στον Πειραιά» ...

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Η βεντέτα του 1906 στον Πειραιά» 18.07.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Η βεντέτα του 1906 στον Πειραιά»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 18 Ιουλίου 2020ώρα 12:00-13:00

Όλα ξεκίνησαν όταν το ιταλικό πλοίο «Φλόρια» αγκυροβόλησε στα ανοιχτά του λιμένα Πειραιά την τελευταία Κυριακή των Αποκριών. Το ημερολόγιο έδειχνε Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 1906.

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ξεδιπλώνει το χρονικό της πλέον ιδιότυπης βεντέτας στα ελληνικά χρονικά, η οποία μάλιστα ξέσπασε μεταξύ Μανιατών και Κρητών στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη βεντέτα του 1906 στον Πειραιά θα μεταδοθεί το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020 στις 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Μια φαινομενικά ασήμαντη αφορμή στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει μια γενικευμένη σύρραξη σε όλη την πόλη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις φήμες που διαδίδονταν από στόμα σε στόμα και οι οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων απείχαν πολύ από τα πραγματικά γεγονότα.

Ο Πειραιάς μέσα σε λίγες ώρες θύμιζε στρατοκρατούμενη πόλη. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθοδηγούμενες από ανώτατους αξιωματικούς, ακροβολίστηκαν στις περιοχές κατοίκησης των Μανιατών και των Κρητών. Οι μεν Μανιάτες κατοικούσαν στις υπώρειες του λόφου Βώκου, ενώ οι Κρήτες στην Καστέλα.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στα αρχεία των εφημερίδων «Εμπρός», «Άστυ», «Ακρόπολις», «Εστία» και «Καιροί».

Τη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ κάνει ο παραγωγός του Δευτέρου Προγράμματος Πέτρος Δουρδουμπάκης.

Κείμενα διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαγιάννης.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η βεντέτα του 1906 στον Πειραιά»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi