Πρώτο Πρόγραμμα: ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ – «Λευκά κελιά και δημοσιογράφοι στην Τουρκία» ...

Πρώτο Πρόγραμμα: ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ – «Λευκά κελιά και δημοσιογράφοι στην Τουρκία» | 07.05.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Λευκά κελιά και δημοσιογράφοι στην Τουρκία»

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 7 Μαϊου 2021, ώρα 15:00-16:00

Ο Θωμάς Σίδερης με την Pinar Turenc

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου (που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Μαϊου), το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει την Παρασκευή 7 Μαϊου 2021, από 15:00 έως 16:00, ένα αποκαλυπτικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία μέσα από τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων που βίωσαν τη φρίκη των βασανιστηρίων στα λευκά κελιά τύπου F της Τουρκίας.

Με χρονικό ορόσημο το 2010, το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ διερευνά τους λόγους που οδήγησαν την Τουρκία να μετατραπεί σταδιακά σε μία από τις μεγαλύτερες φυλακές για τους δημοσιογράφους στον κόσμο. Η «Αφύλαχτη Διάβαση» μιλά με δημοσιογράφους μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων που έκλεισαν βίαια από το 2015 και μετέπειτα. Οι δημοσιογράφοι μιλούν για τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια που υπέστησαν, προτού καταφέρουν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Μεταξύ των δημοσιογράφων που μιλούν στο ντοκιμαντέρ είναι ο Can Dündar, πρώην διευθυντής στην εφημερίδα Cumhuriyet, η Arzu Yildiz, πρώην δημοσιογράφος στην εφημερίδα Taraf, ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt από το Κέντρο για την Ελευθερία του Tύπου με έδρα τη Στοκχόλμη, η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας Pinar Turenc και η συγγραφέας Asli Erdogan.

H συγκεκριμένη έρευνα, όπως θα παρουσιαστεί στο Πρώτο Πρόγραμμα, θα παρουσιαστεί στα αγγλικά στην ημερίδα που διοργανώνει το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια DOMINGUEZ HILLS στις 15 Μαΐου 2021 για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Info

Παρασκευή 7 Μαϊου 2021, ώρα 15:00-16:00 

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

«Λευκά κελιά και δημοσιογράφοι στην Τουρκία»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε –μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση– και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi