ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ Ο αιματοβαμμένος Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη...

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ Ο αιματοβαμμένος Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη 05.05.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Ο Τάσος είναι κυρά Κατίνα»

O αιματοβαμμένος Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρα 12:00-13:00
Οικογενειακό κειμήλιο: Ο Τάσος Τούσης με τις αδελφές του και τους γονείς του
Οικογενειακό κειμήλιο: Ο Τάσος Τούσης με τις αδελφές του και τους γονείς του

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που συντάραξαν τη Θεσσαλονίκη και, ευρύτερα, τη Μακεδονία την άνοιξη του 1936, λίγους μήνες πριν από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος Μεταξά, μεταδίδει η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα. 

Η ΕΡΤ και το Πρώτο Πρόγραμμα, τιμώντας τους αγώνες των εργατών αλλά και τη μνήμη των θυμάτων της 9ης Μαΐου 1936, 82 χρόνια μετά, θα επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Τάσου Τούση, του πρώτου νεκρού των διαδηλώσεων από τις σφαίρες των αστυνομικών δυνάμεων στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πτολεμαίων, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μητρόπολις».

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πορεία ζωής του Τούση από τα πρώτα του βήματα στο Ασβεστοχώρι, μέχρι την εθελοντική του κατάταξη στην Πολεμική Αεροπορία, τη γνωριμία του και το γάμο του με την καπνεργάτρια Έλλη Ρετετάκου. Κομβικό ρόλο στη ζωή του παίζουν οι αδελφές του Μαρίκα και Τασούδα και η μάνα του Κατίνα. Η μάνα αυτή θα σταθεί οδυρόμενη πάνω από το άψυχο σώμα του Τάσου το Σάββατο 9 Μαΐου 1936 και η εικόνα αυτή θα εμπνεύσει τον Γιάννη Ρίτσο που θα γράψει τον «Επιτάφιο».

Στο φόντο της δολοφονίας του Τούση, οι αγώνες των καπνεργατών κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η ομιλία Μεταξά την Πρωτομαγιά του 1936 στον Πειραιά, τα στρατόπεδα της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας. Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ θα ακουστούν σημαντικές μαρτυρίες επιζησάντων καπνεργατών αλλά και άλλων εργατών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις εκείνου του αιματοβαμμένου Μαΐου.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρα 12:00 – 13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Ο Τάσος είναι κυρά Κατίνα» – Ο αιματοβαμμένος Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi