Πρώτο Πρόγραμμα – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Οι προσφυγικοί συνοικισμοί της Θεσσαλονίκης» | Παρασκευή...

Πρώτο Πρόγραμμα – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Οι προσφυγικοί συνοικισμοί της Θεσσαλονίκης» | Παρασκευή 17.09.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αφύλαχτη διάβαση

«Οι προσφυγικοί συνοικισμοί της Θεσσαλονίκης»

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 15:00-16:00
Θεσσαλονίκη 1922. Μικρασιάτες-πρόσφυγες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το Πρώτο Πρόγραμμα, τιμώντας τα 99 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα μεταδώσει την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, στις 15:00, το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη για τους προσφυγικούς συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης.

Μία περιήγηση στη συλλογική μνήμη της πόλης μέσα από την προσφυγική εγκατάσταση και τις προφορικές μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέφθασαν χιλιάδες πρόσφυγες από την Ιωνία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη από το 1922 και αργότερα και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι υποδοχής Μικρασιατών προσφύγων μετά από εκείνο του Πειραιά.

Στο Κέντρο, ο κυριότερος συνοικισμός ήταν ο συνοικισμός της Αγίας Φωτεινής στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και τμήμα της Πανεπιστημιούπολης. Στην κεντρική περιοχή της πόλης υπήρχαν ακόμη οι συνοικισμοί Άγιος Παύλος, Ιασωνίδου, Σαράντα Εκκλησιών, Παύλου Μελά και Τριανδρίας.

Στον νοτιοανατολικό άξονα της πόλης δημιουργήθηκε ο συνοικισμός της Τούμπας, που ήταν ο μεγαλύτερος συνοικισμός της Θεσσαλονίκης και ο συνοικισμός Χαριλάου. Άλλοι συνοικισμοί στην ανατολική περιοχή ήταν η Νέα Μουταλάσκη, του Χαμδή Μπέη, της Οσίας Ξένης, της Καισαρείας, της Νέας Τούζλα, του Παράδεισου, του Βυζαντίου, όπου κατοίκησαν αστοί από την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, ο συνοικισμός που δέσποζε στην ανατολική πλευρά της πόλης ήταν αυτός της Καλαμαριάς, από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους συνοικισμούς, με 7.000 κατοίκους, πρόσφυγες κυρίως από τον Πόντο, αλλά και τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη και τον Καύκασο.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Info

«Αφύλαχτη Διάβαση»

«Οι προσφυγικοί συνοικισμοί της Θεσσαλονίκης»

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Παρασκευή 17.09.2021, ώρα 15:00-16:00

Live streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi