ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν» 15.06.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν» 15.06.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκτοπισμός Εβραίων από το σιδηροδρομικό σταθμό Jozsefvarosi στη Βουδαπέστη

Η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση» ανοίγει έναν θεματικό κύκλο με θέμα τον «Εκτοπισμό». Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου θα μεταδοθούν δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μία θεατρική παράσταση σ’ έναν χώρο εκτοπισμένων, το πρώην Νοσοκομείο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα Αττικής.

Το πρώτο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, με καλεσμένη την Κατερίνα Καμπανέλλη, κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στο Μαουτχάουζεν.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, την ίδια ώρα, με καλεσμένο τον ηθοποιό Νίκο Ψαρρά, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Himmelweg» (Ο δρόμος για τον ουρανό), που αναφέρεται στον εκτοπισμό στο γκέτο Τερεζίενσταντ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ θα μεταδοθούν 20 συγκλονιστικές μαρτυρίες εκτοπισμένων στα στρατόπεδα του θανάτου. Πρόκειται για μαρτυρίες-τεκμήρια που έρχονται για πρώτη φορά στο φως από το αρχείο του δημιουργού της εκπομπής, Θωμά Σίδερη, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Καρόλου της Πράγας.

Παράλληλα, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας διοργανώνει την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 και ώρα 21:00, στο πρώην Νοσοκομείο Λοιμωδών (Δωδεκανήσου 1, Αγία Βαρβάρα) δημόσια εκδήλωση με τίτλο «Μαουτχάουζεν – Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν».

Το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «συναντά» τις μαρτυρίες των επιζώντων από τα στρατόπεδα του θανάτου, όπως μεταδόθηκαν στα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», σε έρευνα και τεκμηρίωση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και υποψήφιου διδάκτορα Θωμά Σίδερη.

Σ’ έναν χώρο «εκτοπισμένων», στην απομόνωση των θαλάμων των λοιμωδών νοσημάτων και στη συνοικία των χανσενικών, εκτυλίσσεται ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ με πραγματικές μαρτυρίες εκτοπισμένων Εβραίων και πολιτικών κρατουμένων στα στρατόπεδα του θανάτου, μία θεατρική παράσταση-γροθιά στον φασισμό.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Δημήτρης Παπαγιάννης και συμμετέχουν μέλη από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική)

Info:

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Όταν οι εκτοπισμένοι μιλούν»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ertvoiceofgreece

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi