ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης» 16.06.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης» 16.06.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης
Η Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει για πρώτη φορά τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης μέσα από τις μαρτυρίες μαθητών και δασκάλων. Πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι στην Πόλη του περασμένου αιώνα και σε όσα δεν σκέπασε η σκόνη του χρόνου με την υπογραφή της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση».

Ένας κύκλος πρωτότυπων ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες-τεκμήρια και ντοκουμέντα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως σε παραγωγή του Πρώτου Προγράμματος.

Το επιστέγασμα των εκπομπών αυτών θα είναι μία ημερίδα για την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, που θα διοργανώσουν από κοινού τον προσεχή Σεπτέμβριο, το Πρώτο Πρόγραμμα και η Εστία Θεολόγων Χάλκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το αφιέρωμα αρχίζει το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 στις 12.00, με ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Η ιστορία της Σχολής, το εκπαιδευτικό πλαίσιο, η καθημερινότητα των μαθητών μέσα από τις αφηγήσεις του Νικολάου Ξεξάκη, ο οποίος φοίτησε ως νέος στην Ανωτέρα Θεολογική Σχολή Χάλκης και σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Δημητρίου Παλαβίδη, που φοίτησε ως έφηβος στο λυκειακό τμήμα της Χάλκης και ο οποίος κατάγεται από οικογένεια επιφανών Ρωμιών της Πόλης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής επιχειρείται η σύνδεση της Σχολής με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της Πόλης των δεκαετιών 1950 και 1960, μία τοπογραφία της Κωνσταντινούπολης μέσα από τα μάτια δύο νέων αγοριών: ο ένας ζει ήδη με την οικογένειά του εκεί και ο άλλος έρχεται από την Κρήτη για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή.

Η συγκεκριμένη εκπομπή πραγματοποιείται με τη σημαντική συμβολή της Εστίας Θεολόγων Χάλκης, η οποία παραχώρησε τεκμήρια και άλλο υλικό στην ΕΡΤ.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη.

Ηχοληψία ηχογραφημένων μερών: Γιώργος Κωστόπουλος, Θανάσης Βουτέρης.

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης: Η Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi