ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Τελευταία αναπνοή» 27.06.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Τελευταία αναπνοή» 27.06.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Τελευταία αναπνοή»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 27 Ιουνίου 2020ώρα 12:00-13:00
Ο Θωμάς Σίδερης με την Τζόις Ντέιβις στα γραφεία της εφημερίδας «The Patriot News» στο Harisburg των ΗΠΑ

Με αφορμή την ανάδυση του κινήματος «Black Lives Matter» στις ΗΠΑ, ύστερα από τις δολοφονίες του Έρικ Γκάρνερ και του Ταμίρ Ράις το 2014  και του Τζορτζ Φλόιντ το 2020, η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία σε βάρος των μαύρων από τη δεκαετία του 1950 έως και σήμερα.

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζόις Ντέιβις που εργάζεται στη βραβευμένη με Πούλιτζερ εφημερίδα «The Patriot News» και θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 στις 12:00.

Η Τζόις Ντέιβις μιλά αποκλειστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα για τα παιδικά της χρόνια στη Νέα Ορλεάνη αλλά και για τον ρατσισμό που άρχισε να βιώνει κατά τη διάρκεια των μαθητικών και νεανικών της χρόνων και έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής της, καθώς προσπαθούσε να ξεπερνά τα εμπόδια και να προχωρά μπροστά.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ξετυλίγονται παράλληλα οι υποθέσεις Γκάρνερ και Ράις, ενώ ακούγεται και ένα ηχητικό τεκμήριο από συνέντευξη της Άντζελα Ντέιβις, ακτιβίστριας, ακαδημαϊκού και συγγραφέα, που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μαύρων τις δεκαετίες 1960 και 1970. Η Άντζελα Ντέιβις θα πει αργότερα: «Όταν ήμουνα στη φυλακή, ανάμεσα στο 1970-1972, αντιμέτωπη με θανατική ποινή, πλήθος Έλληνες στήριξαν την καμπάνια για τη ζωή μου, έλαβα μάλιστα τότε πολλά ένθερμα μηνύματα αλληλεγγύης μαζί κι ένα όμορφο ξυλόγλυπτο δώρο από Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Τους χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ και το δίνω στα εγγόνια τους».

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τελευταία αναπνοή»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi