ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Το Ολοκαύτωμα των Ρομά» 12.04.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Το Ολοκαύτωμα των Ρομά» 12.04.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Το Ολοκαύτωμα των Ρομά»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2020ώρα 12:00-13:00
Μεταφορά Ρομά στην Πολωνία

Στο Ολοκαύτωμα των Ρομά είναι αφιερωμένο το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης», που θα μεταδοθεί εκτάκτως την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2020, στις 12 το μεσημέρι από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε γραπτές πηγές και ηχητικά τεκμήρια. Καταρχήν, ξετυλίγεται η ιστορία του Ότο Σμιτ, που εκτοπίστηκε το καλοκαίρι του 1938 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ σε ηλικία 20 χρόνων. Πρωτύτερα, ήταν έγκλειστος με τη γυναίκα του Ούνκου και τη μικρή κόρη τους στο στρατόπεδο του Μάγκντεμπουργκ. Η τυπική αιτιολόγηση για τον εκτοπισμό του ήταν η ίδια όπως και σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλες περιπτώσεις Ρομά: «Ο Σμιτ δεν είχε σταθερή εργασία αφότου τέλειωσε το σχολείο και ούτε προσπάθησε να βρει δουλειά. Περιφερόταν πάντα σαν Τσιγγάνος στη χώρα». Η μητέρα του Ότο Σμιτ, Αουγούστε Λάουμπινγκερ, προσπάθησε επανειλημμένως να βγάλει την οικογένεια του Ότο από το γκέτο αλλά χωρίς επιτυχία.

Μεταφορά Σέρβων Ρομά στο Κοζάρε και στο Γιασένοβατς

Παράλληλα, στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» για το Ολοκαύτωμα των Ρομά ακούγονται μαρτυρίες επιζώντων από τα στρατόπεδα εξόντωσης.

Επίσης, στο ντοκιμαντέρ μιλά ο ιστορικός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τους Ρομά στη Ρουμανία, Κονσταντίν Μπραΐλα.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info

Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Το Ολοκαύτωμα των Ρομά»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi