ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «To σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο» 28.11.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «To σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο» 28.11.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«To σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020ώρα 12:00-13:00

Χαρακτηρίστηκε ως μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη. Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση»  παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου μέσα από τις μαρτυρίες του τελευταίου επιζήσαντα σαμποτέρ Θέμη Μαρίνου και του τελευταίου επιζώντα συντρόφου του Άρη Βελουχιώτη, Ανδρέα Κάππα.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020, από 12:00 έως 13:00, καθώς και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, από 13:00 έως 14:00.

Ο κορυφαίος σαμποτέρ του εγχειρήματος, μέλος της βρετανικής αποστολής, Θέμης Μαρίνος ξετυλίγει το χρονικό της ανατίναξης, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, λίγες εβδομάδες πριν φύγει από τη ζωή. Επίσης, ο αντιστασιακός Ανδρέας Κάππας περιγράφει τα όσα συνέβησαν από τις αρχές του 1942 έως και τα τέλη φθινοπώρου του ίδιου χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ακούγονται οι αποκλειστικές μαρτυρίες του Φρανκ Μπάρκερ, γιου του μέλους της βρετανικής αποστολής Ναθαναήλ Μπάρκερ, καθώς και του Γεωργίου Παπακυριαζή, γιου του Αθανασίου Παπακυριαζή, αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού σε πολεμική αποστρατεία.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8

Info

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

«To σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi