ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Τζουμέρκα μου περήφανα» 24.10.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Τζουμέρκα μου περήφανα» 24.10.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Τζουμέρκα μου περήφανα»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020ώρα 12:00-13:00

Ένα δραματοποιημένο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, με σημαντικές προφορικές μαρτυρίες και καταγραφές για την ιστορία του χωριού Καταρράκτης Άρτας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο, παρουσιάζεται στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 12:00, από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στις 13:00.

Για τις γερμανικές θηριωδίες τον Οκτώβριο του 1943, που στοίχισαν τη ζωή σε 18 κατοίκους του Καταρράκτη, καθώς μεγάλο μέρος των κατοικιών πυρπολήθηκαν από τους ναζί στρατιώτες, μιλούν ζωντανά στην Ελληνική Ραδιοφωνία οι αυτόπτες μάρτυρες Γεώργιος Φίλιππας και Νικόλαος Ζαρκάδας, ενώ από τις προφορικές καταγραφές που ελήφθησαν το 2018 ακούγονται οι μαρτυρίες του Κωνσταντίνου Σίττα, Ευτυχίας Κατσούδα και Γεωργίου Φίλιππα.

Για το χρονικό της εισβολής στο χωριό τμήματος της γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις μιλάει ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τζουμάκας, ενώ για την ιστορία του χωριού, πριν και μετά τον πόλεμο, η γραμματέας πανελλήνιας ένωσης θυμάτων μαρτυρικού χωριού Καταρράκτης Άρτας, Αικατερίνη Ριζάκη.

Στα δραματοποιημένα μέρη του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ακούγονται οι ηθοποιοί Γιάννης Παπαγιάννης, Δημήτρης Παπαγιάννης και Δανάη Σκιάδη.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8

Info

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τζουμέρκα μου περήφανα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi