Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» 02.10.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» 02.10.2017

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, ώρα 22:00-24:00

Vasilopoulos Periklis (1)

Κάθε Δευτέρα στις 10 με 12 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος προωθεί το συμμετοχικό κοινωνικό διάλογο διαμέσου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρόκειται για μια δίωρη, βραδινή ραδιοφωνική περιήγηση σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, που προσπαθεί να ανοίξει γέφυρες με τους Έλληνες της Διασποράς και διαμέσου της Φωνής της Ελλάδας αναμεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 22:00,  η εκπομπή με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας σε Βιώσιμες Πόλεις ασχολείται με το θέμα «Βιώσιμη κινητικότητα και ανεμπόδιστη προσβασιμότητα σε υλικές και άυλες υποδομές για όλους». Στο στούντιο της Αγίας Παρασκευής τα μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, Αντώνης Ρέλλας και Θανάσης Παπαντωνόπουλος, μιλούν για το κοινωνικό μοντέλο αντιμετώπισης της αναπηρίας -που υπερβαίνει το σήμερα κυρίαρχο «ιατρικό μοντέλο»- και την προσβασιμότητα  στο περιεχόμενο (νοηματική γλώσσα, υποτιτλισμός, ακουστική περιγραφή, ψηφιακοί μηχανισμοί αναπαραγωγής φυσικής γλώσσας).

Ο Γιάννης Σχίζας μιλά για τις Βιώσιμες Πόλεις, το περπάτημα, τους πεζούς, τη χρήση των ΜΜΜ, τη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και τον σιδηρόδρομο. Η Έφη Δασκαλοπούλου από την Πάτρα, μιλά για την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον και την κινητοποίηση των πολιτών στις πόλεις.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Βασίλης Αυδίκος, λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλά για τη μελέτη με τίτλο «Χαρτογράφηση της Πολιτιστικής – Δημιουργικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα», όπως και για το ευρωπαϊκό «Παρατηρητήριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων» (Αθήνα 7η, Θεσσαλονίκη 14η, Καλαμάτα 12η, Πάτρα 33η στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατατάξεις).

Οι συντονιστές των Επιτροπών «Δημόσιας Υγείας – Πρόληψης» και «Διακρίσεων -Ισότητας Φύλου – Δικαιωμάτων του Πολίτη» του ΣΚΕ Αττικής, μιλούν για τον κρίσιμο ρόλο της ΕΡΤ στα θέματα της προσβασιμότητας για όλους στις Βιώσιμες Πόλεις.

Το ΣΚΕ Αττικής αποτελείται συνολικά από 110 μέλη (55 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και 55 πολίτες) που κληρώθηκαν ανάμεσα σε 2.260 πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και έχει 6 θεματικές Επιτροπές, οι οποίες συμμετέχουν σε μηνιαίες ολομέλειες. Τα ΣΚΕ αποτελούν μία καινοτομική πρωτοβουλία που προβλέπεται από το νόμο 4324/15 για τη νέα ΕΡΤ, είναι ανεξάρτητα όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχουν σκοπό τη βελτίωση της ΕΡΤ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκρότηση και λειτουργία τους είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert