Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» 10.07.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» 10.07.2017

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Δευτέρα 10 Iουλίου 2017, 22:00-24:00

Vasilopoulos Periklis (1)

Κάθε Δευτέρα στις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης και του Κέντρου Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ, προωθεί το συμμετοχικό κοινωνικό διάλογο διαμέσου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρόκειται για μια δίωρη, βραδινή ραδιοφωνική περιήγηση σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που προσπαθεί να ανοίξει γέφυρες με τους Έλληνες της Διασποράς και διαμέσου της Φωνής της Ελλάδας αναμεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, αυτή τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, η εκπομπή, με αφορμή τις συναυλίες της πολιτιστικής-μουσικής δράσης «SummERTime – Καλοκαίρι στην Αγία Παρασκευή 2017» (3-21/07) στον κήπο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, συνεχίζει τον φάκελο «Μουσική και χορός στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης». Το άνοιγμα του κήπου του Ραδιομεγάρου στο κοινό για τη συμμετοχική απόλαυση των εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν η ΕΡΤ με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής με μουσική και χορό, προωθεί μια νέα βιωματική εμπειρία του χώρου της πόλης. Δημιουργεί νέα Ηχοτοπία.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, καλεσμένοι του Περικλή Βασιλόπουλου είναι:

– Ο Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας του βιβλίου «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα – Η γλώσσα των δημοτικών τραγουδιών».

– Ο Μάρκος Τσέτσος, αναπληρωτής καθηγητής Μουσικολογίας στο ΕΚΠΑ, συγγραφέας του βιβλίου «Η μουσική στη νεότερη φιλοσοφία».

– Ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος.

Οι προσκεκλημένοι συζητούν το θέμα: Υπάρχει ένα σύγχρονο ελληνικό «μουσικό μείγμα» μαζί μ’ ένα ιδιαίτερο χορευτικό πρότυπο και ποιος είναι ο ρόλος τους στον ελληνικό πολιτισμό, στην καθημερινή ζωή και την ψυχοσύνθεση των νεοελλήνων; Έχει μια, συγκριτικά με την ανάπτυξη ή υπανάπτυξή τους, διεθνή ακτινοβολία και πώς συνδέεται με εμπειρίες αντίστοιχων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης;

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, το θέμα της συζήτησης είναι το τρίπτυχο «Ηχοτοπία, μουσική στη σύγχρονη τέχνη και η βίωση μιας νέας σχέσης με το χώρο της Αθήνας και των πόλεων γενικά».

Καλεσμένοι είναι η Κατερίνα Τσέλου, βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή της Documenta 14 που διανύει το τελευταίο δεκαήμερο στην Αθήνα, έχοντας ήδη επιτύχει τη συμμετοχή 280 χιλιάδων επισκεπτών στις 36 εγκαταστάσεις της και ο Μανώλης Μανουσάκης, από την πρωτοβουλία «Soundscapes Landscapes / Ρίζωμα II» της καλλιτεχνικής ομάδας Medea Electronique.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert